Supertyfonen Meranti slår till mot Taiwan

Värsta i år – 1 500 personer har evakuerats

1 av 6
NYHETER

Cirka 260 000 hushåll saknar ström, skolor och affärer har stängts, och över 370 flighter har ställts in sedan supertyfonen Meranti nått Taiwan.

Ovädret, som är det värsta i världen hittills i år, väntas dra in över det kinesiska fastlandet under torsdagsmorgonen.

Trots att tyfonen aldrig nådde fastlandet i Taiwan drabbades de östra och södra delarna av ön av både skyfall och rekordstarka vindar enligt AFP.

En väderstation i Henchun på Taiwans sydspets uppmätte de starkaste vindarna i sin 120-åriga historia, enligt den taiwanesiska vädermyndigheten.

1 500 lämnat sina hem

Med vindhastigheter på upp till 73 meter i sekunden, cirka 263 kilometer i timmen, klassificeras Meranti som kategori 5, den högsta nivån på den så kallade Saffir-Simpson-skalan, på bara 24 timmar.

Meranti är därmed den starkaste tyfonen sedan supertyfonen Haiyan som orsakade enorm förödelse på Filippinerna 2013.

Haiyan dödade över 6 000 människor och 1 800 saknades enligt filippinska myndigheter. Det är även den starkaste tyfon som drabbat Taiwan sedan 1959.

Meteorologer varnar för att upp till 800 millimeter regn kan falla i Taiwans bergsområden, och att skyfallen riskerar att utlösa jordskred.

Omkring 1 500 personer har fått lämna sina hem när riskområden har evakuerats, enligt AFP. Två personer har skadats enligt CNN.

Förbereder evakuering

Meranti väntas påverka Taiwan ända tills i morgon, då supertyfonen väntas dra in över provinserna Guangdong och Fujian i södra Kina. Där har tåg redan ställts in i väntan på ovädret, och myndigheterna förbereder evakueringar rapporterar Reuters.

4 000 militärer och poliser har beordrats in för att hjälpa till i arbetet.

Om tyfonen når Guangdongs fastland kan det bli det värsta ovädret på 47 år.

Väntas bli mycket värre

I juli drog supercyklonen Nepartak in över samma område som Meranti väntas slå till mot. Tre personer i Taiwan dog och över en halv miljon människor blev strömlösa.

Stormen blev dock betydligt dödligare när den nådde det kinesiska fastlandet och ledde till att över 80 människor miste livet.

Dessvärre väntas Meranti bli betydligt kraftigare och orsaka större skada än Nepartak enligt CNN.

ARTIKELN HANDLAR OM