Dokumenten som avslöjar Putilovs mångmiljonaffär

Försvarsexperten: "Han är styrd av någon annan"

1 av 4
Köpekontraktet mellan den ryske affärsmannen och de tidigare fastighetsägarna.
NYHETER

Här är dokumenten som avslöjar SD-desinformatören Alexander Fridbacks mångmiljonaffär med en kriminell affärsman från Ryssland.

Fridback, som även verkat under namnet Egor Putilov, tjänade 6,2 miljoner kronor när han köpte och sålde vidare en fastighet – efter bara två månader.

– Han är styrd av någon annan, säger Lars Nicander, utredningschef på Försvarshögskolan, till Aftonbladet.

Aftonbladet har tidigare avslöjat hur Alexander Fridback, som är anställd av Sverigedemokraternas riksdagskansli, använt sig av flera falska identiteter.

Falskt debattinlägg

Under sin tid som anställd av SD har Fridback bland annat skickat in debattinlägg under falsk namn.

Fridback har också lurat polisen för att som journalist få följa med på patrullering och blivit polisanmäld av Sveriges Radio efter misstanke om att han anställdes under falska premisser.

Aftonbladet har även avslöjat hur Fridback tillsammans med SD-ledamoten Kent Ekeroth gjort en propagandavideo åt hatsajten Avpixlat i Grekland, där riksdagen betalade hela resan för Ekeroth.

Fick 6 miljoner

Under sommaren 2014 köpte Fridback en fastighet, vilket SR Ekot var först att rapportera om, av en rysk affärsman.

Dokument som Aftonbladet tagit del av visar hur Fridback köpte en stor villa med sjötomt utanför Stockholm, för 6 miljoner kronor i juli 2014.

Det var hälften av vad den ryske affärsmannen betalat tre år tidigare.

Enligt mäklaren som sålde huset ville Fridback skynda på affären. I ett brev som Aftonbladet tagit del av skriver mäklaren:

"Jag skulle få mer betalt om jag sålde fastigheten snabbt, eftersom det var väldigt viktigt för honom".

Två månader efter att Fridback köpte fastigheten sålde han den vidare för 12,2 miljoner kronor – och kunde göra en vinst på 6,2 miljoner.

Enligt handlingar som Aftonbladet tagit del av hävdar Fridback att huset även ska ha renoverats för 500 000 kronor, efter att den köptes av den ryske affärsmannen.

Ryssen dömd för brott

Den ryske affärsmannen beskrivs av ryska medier som kriminell med kopplingar till ryska myndigheter. Affärsmannen har dömts till fängelse för brott i Ryssland.

Affärsmannen drev 2010-2015 ett företag i Sverige, som Fridbacks nära affärspartner jobbade för. Företaget gick i konkurs i fjol.

Fridback är en potentiell säkerhetsrisk med anledning av affären, anser Lars Nicander, utredningschef på Försvarshögskolan.

– Han är styrd av någon annan. Mitt intryck är inte att han agerar på eget bevåg, säger Nicander till Aftonbladet.

Riksdagens säkerhetsavdelning vill inte kommentera uppgifterna, inte heller Säkerhetspolisen, Säpo.

Enligt Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge finns det ingen anledning att vidta några åtgärder med anledning av avslöjandet om Fridbacks husaffär.

– Alla politiska sekreterare som anställs av Sverigedemokraterna genomgår en säkerhetsprövning som utförs av riksdagens säkerhetsenhet i samråd med Säkerhetspolisen. Vidare prövas alla våra politiska sekreterare kontinuerligt mot Säpos register om brott, misstanke och övriga uppgifter. Ingen har någonsin fått en anmärkning, säger SD:s pressekreterare Felix Byström till Aftonbladet.

Fridback hävdar själv att fastighetsaffären är legitim.

– Ägarna ville ha en snabb affär pga att de hamnade i ekonomiska problem. Eftersom jag hade den begärda handpenningen (200 000 kronor) som jag sparade ihop just till egen insats kunde jag erbjuda en snabb affär och därför fick köpa huset inom ett par dagar under marknadsvärdet. Avsikten var att behålla huset därför sökte jag lån hos bland annat Nordea. Dock fick jag inget lån och blev tvungen att sälja det så småningom, skriver han på sin Facebook.

Aftonbladet har sökt Alexander Fridback.

ARTIKELN HANDLAR OM