Euro-ja till grekiska miljarder

Foto: AP
EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici.
NYHETER

Grekland får tummen upp från övriga euroländer om utbetalning av nästa del i landets senaste stödpaket.

"Eurogruppen lovordar de grekiska myndigheterna för att ha genomfört nödvändiga fortsatta åtgärder för att reformera pensionssystemet och energisektorn, för att stärka bankstyrningen och fortsätta med privatiseringsprogrammet", heter det i ett uttalande från euroländernas finansministermöte i Luxemburg på måndagen.

Därför ges nu politiskt klartecken för att betala ut ytterligare cirka tio miljarder svenska kronor ur det senaste stödpaketet.

– Det här är ett viktigt steg. Jag är glad att vi har nått hit, sade EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici på presskonferensen efter mötet.

Alla återstående milstenar har nåtts. De här åtgärderna kommer att leda till besparningar i budgeten på tre procent mellan 2016 och 2018, hävdade Moscovici.

Rent tekniskt tas det formella beslutet om utbetalning av 1,1 miljarder euro vid stödfonden ESM:s nästa styrelsemöte om två veckor. Då kan även beslut om ytterligare 1,7 miljarder komma att tas – beroende på om alla nödvändiga uppgifter då kommit in.

Grekland går betydligt bättre. De håller på att återvända till tillväxt, vilket är väldigt viktigt och förtroendet inom den grekiska ekonomin är på väg tillbaka, sade eurofinansministrarnas mötesordförande Jeroen Dijsselbloem på måndagen.

FAKTA

TREDJE STÖDPROGRAMMET

Det tredje stödprogrammet på sex år till Grekland kom på plats efter en akut bankkris sommaren 2015. Det andra stödprogrammet spårade ur sedan Greklands regering vägrat gå med på lånevillkoren, vilket ledde till hot om att sparka ut Grekland ur eurozonen.

Stödfonden ESM har inklusive den utbetalning som nu är på väg betalat ut 30 miljarder av det tredje stödprogrammets lånelöfte på 86 miljarder euro. Tillsammans med stödfonden EFSF, en föregångare till ESM, har euroländerna därmed sedan 2010 snart betalat ut över 170 miljarder euro i nödlån till Grekland.

Grekland har under krisen även fått bilaterala nödlån från andra euroländer, stöd till banksystemet av Europeiska centralbanken och nödlån av Internationella valutafonden.