Lastbil körde på björn

Allmänheten varnas av polisen: ”En skadad björn kan vara direkt farlig”

NYHETER

En lastbilschaufför körde under måndagskvällen på en björn på väg 84 i Härjedalen.

Chauffören klarade sig oskadd och björnen sprang in i skogen i nordlig riktning, enligt polisen.

– Vi kommer nu skicka speciellt utbildade eftersöksjägare för att hitta björnen, säger Börje Öhman på polisen i region Nord.

Det var vid 20.30 på måndagen som lastbilschauffören överraskades av en björn som sprang ut på körbanan. Olyckan inträffade mellan Hede och Hedeviken vid avfarten till Kvarn.

Klarade sig utan skador

Chauffören hann inte väja utan körde på det stora djuret. Inga person– eller fordonsskador rapporteras från platsen.

– Han klarade sig och björnen lämnade platsen, säger Börje Öhman, kommunikatör på polisen i region Nord.

Enligt polisen blev björnen sannolikt skadad och lämnade platsen i nordlig riktning.

Särskilt utbildade eftersöksjägare ska kontrollera om björnen är skadad. Med största sannolikhet kommer ekipagen vänta och påbörja söket i dagsljus under tisdagens morgon.

– Jag tror inte de vill spåra den i mörkret, säger Börje Öhman.

Polisen varnar

En skadad björn kan vara farlig så därför uppmanar polisen att allmänheten inte, av nyfikenhet, ska bege sig till platsen.

– Skadad björn är alltid farlig så det ska man inte göra och absolut inte stiga ur bilen vid platsen, säger Börje Öhman.

FAKTA

Brunbjörn i Sverige

I slutet av 1800-talet fanns bara ett fåtal björnar kvar i Sverige. Därefter fredades de i allt större omfattning och 1927 fredades björnarna helt.

Björnstammen i Sverige ökade till omkring 3 300 björnar år 2008, men har sjunkit till 2 800 djur i dag, till följd av ökad jakttilldelning.

I dag lever honorna koncentrerade till två kärnområden, i Norrbottens län till norra Jämtland/södra Lappland, och i Dalarna/Härjedalen. Idag får björnar jagas genom licensierad skyddsjakt. Det innebär att Naturvårdsverket varje år bestämmer hur många björnar som får skjutas, samt var och när de får skjutas.

Källa: WWF

ARTIKELN HANDLAR OM