Rådet: "Förbjud köp med över 25 mynt"

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Nu kan det bli svårare att få betala med mynt i dagligvaruhandeln – i varje fall om du tar med dig stora mängder till butiken.
NYHETER

Det är lätt att irritera sig på när personen före i kön ska handla med småpengar. Nu föreslår branschorganisationen Svensk Handel en gräns för myntskramlandet – vid 25 slantar.

– I vissa sammanhang kan även det vara för mycket, säger Bengt Nilervall, näringspolitisk expert, till TT.

Det är på förfrågan från medlemsföretag i branschorganisationen Svensk Handel som riktlinjer för mynthantering har tagits fram.

Framförallt handlar det om att dagligvaruhandeln fått ta emot mycket småpengar på olika håll. En gräns att hänvisa till har efterfrågats.

– Det vi råder till nu är 25 mynt. Men i vissa sammanhang kan även det vara för mycket. Därför finns det också utrymme att sätta en egen nivå, säger Bengt Nilervall, näringspolitisk expert i betalfrågor på Svensk Handel, till TT.

"Kommer väga på guldvåg"

Orsaken till den ökade hanteringen är enligt TT den pågående övergången till nya mynt.

Svensk Handel understryker att det rör sig om råd och inte regler. Det branschorganisationen vill undvika är att kunder tar med sig hela spargrisen och handlar för hundratals kronor. Då kan det bli stökigt i butiken.

– Jag tror att handlarna kommer att väga det här på guldvåg. Konkurrensen är hård, man har sina kunder som man värnar om och är nog försiktig med hur mycket man använder det här, säger Bengt Nilervall.

FAKTA

Växla in mynt

Långtifrån alla bankkontor hanterar kontanter i dagsläget. En del banker har insättningsautomater för sedlar eller mynt på vissa kontor.

Vissa banker, exempelvis Swedbank och Nordea, låter sina kunder växla in mynt och sedlar gratis.

Handelsbanken tar ut en avgift på sju procent av beloppet som växlas in.

Valutaväxlingskontor erbjuder ofta inväxling av mynt. Avgiften där kan variera mellan 10-15 procent av beloppet.

Riksbanken har tagit fram en karta för att förenkla för dem som vill hitta ett bank- eller växlingskontor där det går att växla in mynt: myntkartan.se.

Källa: Swedbank, Nordea, Handelsbanken, Forex, Svea Exchange, Riksbanken. (TT)

ARTIKELN HANDLAR OM