Ecuador: Vi stängde Assanges nät

NYHETER

Ecuador bekräftar att landet har stängt av internetuppkopplingen för Wikileaksgrundaren Julian Assange, som bor på landets ambassad i London.

Anledningen är att Wikileaks läckor kan påverka det amerikanska valet.

Foto: Kirsty Wigglesworth
Julian Assange.

"Ecuadors regering respekterar principen om icke-inblandning i andra staters interna angelägenheter. Den påverkar inte externa valprocesser eller gynnar någon särskild kandidat", skriver landets utrikesdepartement i ett uttalande.

Departementet beslutade därför att "tillfälligt begränsa" kommunikation på ambassaden.

Wikileaks har publicerat en mängd dokument med hackad e-post från Demokraternas presidentkandidat Hillary Clintons kampanj de senaste veckorna.

Under måndagen anklagade Wikileaks Ecuador för att ha stängt Assanges internetuppkoppling på uppmaning av USA:s utrikesminister John Kerry. USA förnekar anklagelsen.

– Uppgifter om att utrikesminister Kerry ska ha talat med ecuadorianska tjänstemän om detta är helt enkelt osant. Punkt, sade John Kirby, talesperson vid det amerikanska utrikesdepartementet.

Assange har bott på Ecuadors ambassad i fyra år för att undvika att bli gripen och utlämnad till Sverige, där han misstänks för våldtäkt.

FAKTA

Fallet Assange

• Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin utevaro.

Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

• I mars förra året gick svenska åklagare med på att förhör med Assange skulle hållas i London. I augusti samma år preskriberades ett fall av olaga tvång och två fall av sexuella ofredanden. Det fjärde fallet, som gäller misstänkt våldtäkt, preskriberas först i augusti 2020.

• Ett förhör med Julian Assange skulle ha hållits den 17 oktober men sköts upp en månad på begäran av den 45-årige australiern, som kommer att frågas ut av en åklagare från Ecuador.

TT