Öresundspendlare kräver ersättning

NYHETER

Nu kräver 565 Öresundspendlare ersättning av staten för följderna av id-kontrollerna. En av dem är Eva Joensuu som tvingades byta jobb för att få vardagen att gå ihop.

– Jag fick säga upp mig från mitt jobb i Danmark på grund av att tågtrafiken blev så trög. Jag har fått skaffa ett annat jobb, kanske inte lika bra betalt som det jag hade i Danmark, säger Eva Joensuu som bor i en liten by mellan Lund och Eslöv.

Innan id-kontrollerna infördes i början av året tog resan till jobbet i Danmark runt en och en halv timme, enkel resa.

– Efter kontrollerna kunde det ta allt mellan tre och fem timmar. Ibland var det riktigt bra, och då gick det på två timmar, men det var inte ofta, säger hon.

Kräver 30 000 kronor var

I dag är Eva Joensuu en av de 565 Öresundpendlare som lämnar in en ansökan om ekonomisk ersättning till justitiekanslern, JK, efter ett initiativ av Sydsvenska handelskammaren.

– Vi härnere i Skåne har försökt höja rösterna på många sätt och klaga över situationen. Vi hoppas att det här gör att vi äntligen ska bli hörda och få ett erkännande att vi har fått lida på grund av detta, säger hon.

Kravet är 30 000 kronor var i kränkningsersättning. En tredjedel av pendlarna kräver också skadestånd för att de tvingats flytta till Danmark, tvingats köpa bil eller tvingats säga upp sig från jobb i Danmark.

FAKTA

Gränskontrollerna

Id-kontrollerna av resande från Danmark till Sverige sker på den danska sidan och började tillämpas den 4 januari 2016. Kontrollerna gäller åtminstone till den 4 november.

Gränskontroller i Sverige infördes 12 november 2015 och finns i dag vid bland annat Öresundsbron och i hamnarna i Trelleborg, Malmö och Helsingborg. De gäller för närvarande till den 11 november.

Regeringen ska denna vecka besluta om huruvida gränskontrollerna ska förlängas, enligt uppgift till TT. Det måste dock godkännas av EU-kommissionen.

Både gränskontrollerna och id-kontrollerna, infördes som en följd av asyl- och flyktingströmmen till Sverige förra året.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM