Flera viltolyckor i morgontrafiken

Sex stycken på en timme

NYHETER

Flera viltolyckor inträffade i Östergötland under måndagsmorgonen. Inga personskador har rapporterats men flera djur har dött.

Polisen uppmanar nu alla trafikanter att köra försiktigt.

– Särskilt i gryning och skymning är det stor risk för viltolyckor, säger Björn Öberg vid polisen i Östergötland.

Strax före klockan 7 körde en man i 25-årsåldern på ett rådjur vid Ljusfallshammar på riksväg 51. Djuret dog på platsen.

10 minuter senare krockade en man i 50-årsåldern med ett vildsvin vid Tidersrum i Kinda. Djuret sprang in i sidan på bilen med försvann från platsen. Eftersöksjägare är inkallad för att försöka hitta det eventuellt skadade vildsvinet.

Vid 07.40-tiden körde en man i 40-årsåldern på ett rådjur eller en dovhjort på riksväg 23/34 vid Brokind. Djuret dog på platsen och bilen fick stora skador i fronten.

Sex olyckor på en timme

Strax före 8 körde en man i 60-årsåldern på en dovhjort vid Grebo på riksväg 35. Djuret dog och även den bilen fick stora skador.

Ungefär samtidigt körde en kvinna i 45-årsåldern på ett rådjur på Ryttarhagsleden i Mjölby. Djuret skadades och söks av eftersöksjägare.

Ytterligare ett rådjur blev påkört av en man i 65-årsåldern vid Södra Finnö, Sankt Anna vid 8.15-tiden. Rådjuret avlivades på platsen.

48 000 olyckor per år

Varje år inträffar cirka 48 000 viltolyckor i Sverige. Hittills i år har cirka 37 400 olyckor rapporterats till polisen. Vanligast är olyckor med rådjur och vildsvin, enligt Nationella viltolycksrådet.

Enligt Björn Öberg, presstalesperson vid polisen i Östergötland, är det extra vanligt med viltolyckor vid den här tiden på året.

Han uppmanar därför trafikanter att köra extra försiktigt just vid gryning och skymning och att anpassa hastigheten efter sikten.

Han uppmanar även att agerar korrekt om olyckan är framme.

– Om man kör på ett djur ska man alltid märka ut platsen och ringa polisen direkt, annars kan man göra sig skyldig till ett brott.

Får inte gå för lång tid

Björn Öberg förklarar att polisen alltid skickar ut eftersöksjägare om ett större djur blivit påkört, och att det ska ske så snart som möjligt för djuret skull.

– Har man inte mobiltäckning just på platsen får man köra en bit och ringa därifrån. Viktigast är att det inte går för lång tid efter olyckan.

Han uppmanar även trafikanter att införskaffa så kallade viltband som gör det enklare för eftersöksjägaren att hitta platsen.

– De kan man hämta på de flesta bensinstationer och på bilprovningen. Vissa markerar platsen med plastpåsar eller annat som finns i bilen men banden är bäst.

FAKTA

Rådjur och vildsvin är vanligast

Under 2015 skedde över 48 000 viltolyckor. Hittills i år har 37 399 polisrapporterade olyckor inträffat.

Vanligast är att rådjur och vildsvin blir påkörda.

Över fem viltolyckor per timme inträffar årligen, vilket innebär att över 48 000 fordon är inblandade i en viltolycka varje år.

Cirka 35 procent av alla viltolyckor sker i de tre storstadslänen.

Om en viltolycka inträffar ska man i första hand ta hand om eventuella skadade och varna andra trafikanter genom att sätta ut en varningstriangel. Platsen för olyckan måste också markeras, vilket görs bäst med viltolycksremsor.

Även om djuret inte verkar skadat ska olyckan ändå rapporteras till polisen via 112. Polisen skickar då ut en eftersöksjägare för att spåra djuret.

Källa: Nationella viltolycksrådet

ARTIKELN HANDLAR OM