Bistånd kan ha gått till tennisbana

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
NYHETER

Miljontals kronor från Sida öronmärkta för fattiga bönder i Zambia har använts på fel sätt. Chefen för en jordbruksorganisation misstänks ha stoppat drygt en miljon från Sverige i egen ficka.

Cirka 16–17 miljoner kronor som Zambian national farmers union (ZNFU) fått från en givargrupp där Sida ingår har använts felaktigt. Av dessa kommer uppskattningsvis 4–5 miljoner från Sverige.

ZNFU:s vd misstänks ha använt en ungefär lika stor del av de felaktigt spenderade pengarna för egen vinning.

– Vi har krävt tillbaka 1,38 miljoner kronor utav dessa, för det anses vara vår andel, säger Inga-Lill Hagberg, pressekreterare på Sida, till TT.

Byggde fiskdam

En anställd vid ZNFU säger till Sveriges Televisions Uppdrag granskning att vd:n gjorde som han ville med biståndspengarna.

– Budgeten följdes inte, den var bara ett verktyg för att få pengar från bidragsgivarna men hur pengarna användes var upp till vd:n själv. Och det var jag som utförde de här utbetalningarna, säger han till SVT.

En del av pengarna som skulle ha gått till bönder i Zambia misstänks bland annat ha använts för att bygga en tennisbana, ett klubbhus och en fiskdamm.

Tog ut kontanter

En annan anonym källa säger till SVT att vd:n ständigt plockade ut pengar för eget bruk.

– Han fick exempelvis 5 000 dollar kontant nästan varje fredag. De var till honom själv och ingen ifrågasatte det.

Såväl Sveriges ambassad i Zambia som Sida säger att pengar som använts felaktigt kommer att krävas tillbaka – men enligt flera av SVT:s källor består direktörens lön fortfarande av Sidapengar. Både han och bondekooperativets ordförande greps nyligen misstänkta för ekonomisk brottslighet.

FAKTA

Korruptionshärvan i Zambia

Zambian national farmers union (ZNFU) är en medlemsorganisation för drygt 78 000 bönder som bidrar till ett mer hållbart och effektivt jordbruk i Zambia, där fyra av tio barn lider av näringsbrist.

Sida har gett stöd till ZNFU sedan 2009. Det ges tillsammans i en givargrupp som består av Sverige, Finland och organisationen We Effect.

Sida har bidragit med 30 miljoner kronor till ZNFU. Ytterligare 17,5 miljoner kronor är avtalade men i nuläget frusna.

Hösten 2015 gjordes en revision där brister i organisationens redovisning upptäcktes. Samtidigt fick Finlands ambassad ett anonymt tips om att ZNFU använt biståndsmedel till annat än det som avtalats.

Enligt den internationella revisionsbyrån KPMG har 16–17 miljoner kronor hanterats felaktigt. Av det beloppet uppskattas cirka 25–30 procent komma från Sida och We Effect.

Källa: Sida

TT