Vintertid 2016 – då är det dags att ställa om klockan

Då börjar vintertiden – och vi berättar om du ska vrida klockan framåt eller bakåt

1 av 3 | Foto: GRAFIK: PAUL WALLANDER
Vintertid - så gör du!
NYHETER

När börjar vintertiden, eller normaltiden, 2016? Ska man ställa klockan en timme fram eller tillbaka?

Vi reder ut allt du behöver veta om vintertid!

Då ska du ställa om klockan 2016

Vintertiden 2016 börjar natten till den 30 oktober.

När klockan slår 03.00 på söndag morgon ställer du tillbaka den till 02.00. Eller så gör du det innan du somnar på lördagskvällen.

Ska man vrida fram eller tillbaka klockan?

Tumregeln är enkel: När utemöblerna åker fram (på våren) dras klockan fram. När de tas tillbaka (på hösten) dras klockan tillbaka. Alltså: när det blir sommartid, ställ fram – när det blir vintertid, ställ tillbaka.

När blir det sommartid igen?

Man ställer om till sommartid sista helgen i mars. 2017 är det söndagen den 26 mars som gäller.

Behöver man ställa om mobilen?

Nej, de flesta mobiler ställer om tiden automatiskt.

FAKTA

5 fakta om vintertid och sommartid

Sommartid infördes i Sverige 1980. Vintertiden är vår normaltid sedan 1870. Huvudargumentet var att Sverige borde synkroniseras med sina europeiska grannländer. I Europa hade 15 länder då infört sommartid och fler var på gång. Omställningen välkomnades bara av 26 av de 67 myndigheter som röstade om det.

I alla EU-länder är vintertiden sedan 1996 fem månader lång och gäller från sista söndagen i oktober till sista söndagen i mars.

I större delarna av Asien, Afrika, Australien och Sydamerika har man inte vinter- och sommartid. Ryssland slopade det för två år sedan. Och även inom de länder som har det infaller de ibland vid olika tidpunkter. I USA ställer man till exempel inte tillbaka klockan förrän i nästa vecka.

Flera undersökningar visar att fotgängare löper tre gånger större risk att skadas av bilar efter tidsomställningen än månaden innan, vilket kan bero på att förarna går igenom en omställningsperiod när kvällarna kommer tidigare.

Johan Furusjö, Erik Melin