Lastbilschauffören kollade mobilen – körde ihjäl mamma med tre barn

1 av 8
NYHETER

Här är ögonblicket när lastbilschauffören tittar upp från sin mobiltelefon och inser att det är för sent.

I full fart brakar han in i de stillastående bilarna på motorvägen.

En 45-årig kvinna och hennes tre barn omkom i den våldsamma kraschen.

Olyckan inträffade i augusti på A34, en av de stora motorvägar som går från norr till söder genom England.

Igår dömdes lastbilschauffören Tomasz Kroker, 30, till tio års fängelse för grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död i fyra fall.

På den videoinspelning som offentliggjordes i samband med rättegången syns hur han sitter med telefonen i vänsterhanden. I bakgrunden hörs popmusik på hög volym. Han ägnar mer uppmärksamhet åt skärmen än vägen.

För sent upptäcker han att bilarna framför har stannat. Med panik i blicken försöker han få stopp på lastbilen innan den med full kraft brakar rakt in i de stillastående bilarna.

Kollisionen blir fruktansvärd.

Tracey Houghton 45, och hennes tre barn i åldrarna 10-13 år, dödas omedelbart när bilen de sitter i trycks in under lastbilssläpet framför dem.

I bilen bakom dem sitter resten av familjen, Traceys Houghtons partner och dennes 13-årige son, som blir vittne till hur de fyra krossas under släpet.

Tomasz Kroker uppgav först till polisen att han haft problem med bromsarna. Till sitt åkeri uppgav han "ingen radio, ingen telefon".

Det var först när han konfronterades med bilder från kupékameran som han till slut erkände att han varit distraherad av telefonen sekunderna före kraschen.