Snöfall att vänta på flera håll i Sverige

1 av 6
NYHETER

Under tisdagen utökades SMHI:s klass 1-varning till Jönköpings län och Västerbottens kustland.

Sedan tidigare finns en klass 2-varning i Dalarnas län där det under tisdagen fanns risk för 10-20 centimeter snö.

Även på flera andra platser i Svealand och Götaland väntas snö, blåst och halka dra in de kommande dagarna.

– Det blir inget härligt väder att vara ute i, säger Kristoffer Molarin, meterolog på Foreca.

Under tisdagen utfärdades ytterligare två klass 1-varningar i landet –i Jönköpings län och Västerbottens kustland.

– Vi har ett lågtryckt som rört sig in österifrån och gett en del regn över södra delarna av landet men även i Svealands norra delar har det kommit snö det senaste dygnet, vilket fortsätter resten av dagen, säger meterologen Marcus Sjöstedt på SMHI.

Snö i Svealand och Götaland

Under måndagen utfärdades en klass 2 varning i Dalarnas län men natten till onsdag kommer snöfallet där att mattas av och dra söderut.

Kall luft från norr och regn kommer att dra ned över södra delarna av Svealand samt norra och inre delarna av Götaland, vilket kan leda till blötsnö eller snöblandat regn enligt Marcus Sjöstedt.

Även söder om Vättern kan det bli uppemot 10 centimeter snö.

– Det är först och främst Värmland, Örebro, Uppland, Sörmland och även mot Stockholmstrakten som drabbas. Sen finn det även risk för att en hel del regn övergår till blötsnö i Östergötland och Skaraborg.

– Det rör sig inte inte om lika stora mängder som i Dalarna men fortfarande en del snöinslag är att vänta.

Risk för halka på flera håll

Det blir även enstaka plusgrader under onsdagen i Götaland och Svealand och minusgrader i Norrland med undantag för kusten.

I samband med snöfall och blötsnö finns det även risk för för lokal snöhalka på flera håll.

Under natten mot torsdagen drar nederbörden bort österut och temperaturen kan sjunka till nollan och våta vägbanor kan frysa.

Vinterdäck är därför att rekommendera enligt Marcus Sjöstedt.

– Det kan vara bra om man ska ut och köra i halt väglag.

”Inget härligt väder”

Under onsdagskvällen väntas hård blåst över stora delar av Östersjön och en klass 1 varning för kuling har även utfärdats.

– Det kommer bli en hel del höga vindhastigheter, framförallt vid Svealandskust. Under morgonen kommer de hårda vindbyarna utökas till lokala stormbyar längs Svealands och Götalands kust och även dra in en del åt landet. Det i kombination med regn och snö är inget härligt väder att vara ute i, säger Kristoffer Molarin, meterolog på Foreca.

Nytt lågtryck till helgen

Framåt helgen väntas ett nytt lågtryck dra in västerifrån som kommer att ge ostadigt väder med både regn och snö på flera håll i landet.

Temperaturerna väntas bli 5-6 plusgrader i söder, enstaka plusgrader i norra delarna av Götaland och Svealand och minusgrader i norr.

Är vintern här nu?

– Den meterologiska defintionen på vinter är att dygnets medeltemperatur ska ligga på under noll grader fem dygn i sträck. I nuläget har vintern anlänt till Sveriges norra delar, norra Dalarna och upp mot norra Norrland med undantag för kusten. Men i Norrbottens kustland och resten av Sverige söder om Dalarna är det fortfarande höst.

Dock är vintern inte försenad enligt Marcus Sjöstedt som säger att den normalt brukar anlända till de södra delar under november-december.