Inget besked om id-kontrollerna

1 av 4
NYHETER

På fredag är de fyra månader som regeringen förlängde id-kontrollerna vid Öresund med till ända.

Men med bara tre dagar kvar vill statsminister Stefan Löfven (S) fortfarande inte lämna besked om kontrollerna kommer att förlängas igen.

– Det är en komplex fråga och när vi är klara ger vi besked, säger han.

Varje dag åker i genomsnitt 75 000 personer över Öresundsbron. Efter att id-kontrollerna infördes vid Kastrup och Helsingör har färden blivit betydligt besvärligare – med tågförseningar och köer. Samtidigt har ekonomin i regionen påverkats negativt. Så många väntar spänt på vad som händer på fredag – den 4 november. Då har de fyra månader som regeringen beslutade att förlänga id-kontrollerna med passerat.

Med tre dagar kvar kan Stefan Löfven ännu inte ge något besked.

– Vi håller på att bereda det. Det är en komplex fråga. Kommissionen tog sin tid på sig att bestämma om det skulle vara möjligt och det är fem länder som har infört det.

Vi vet att i Skåne upplever man stora problem med detta, säger han.

Det är redan på fredag. När får vi besked?

– Vi ger besked när vi är klara.

Inte peka med hela handen

Stefan Löfven befinner sig i Köpenhamn för möten med Nordiska ministerrådet. Aftonbladet träffade honom i anslutning till det och passade på att fråga om hans uttalande om kvinnor i Saudiarabien.

I ett sammanhang där han talade om arbetslivet drog Löfven en parallell till situationen i Sverige. Han sa att ”det är klart att det finns, liksom hemma i Sverige, hinder för kvinnor.”

Uttalandet har mött mycket kritik.

Förnekar jämförelse

Under tisdagen menade Löfven att det inte var en jämförelse.

– Jag har inte gjort det. Jag har inte relativiserat det.

Löfven fortsatte på den försiktiga linjen och påpekade att han vill ha dialog i stället för att tala med stora bokstäver eller utropstecken.

– Det är viktigare för oss att ha en dialog och ett praktiskt samarbete med Saudiarabien. Jag vill göra skillnad till förmån för kvinnorna.

Bra att han lär sig engelska

Under tisdagen avslöjade tidningen ATL att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht köpt lektioner i engelska för en kvarts miljon kronor. Löfven är positiv till att ministern har läst språk och har ingen åsikt om kostnaden.

– Att Sven-Erik Bucht vill lära sig engelska är bra. Det behövs ute i världen. Jag vet inget om kostnaden av detta.

Vad hoppas du att mötet här med Nordiska ministerrådet ska ge?

– Det nordiska samarbetet är viktigt för Östersjöområdet. Ju mer vi kan utveckla här inom ramen för Agenda 2030 så kommer vi också att kunna stärka säkerhetsläget.

ARTIKELN HANDLAR OM