Här är berömda porträttet av Trump

1 av 3
NYHETER

Porträtt, flaggstänger och fontän.

Det har Donald Trump bekostat med pengar från sin egen välgörenhetsstiftelse.

Nu visar konstnären hur det – numera mycket välkända – två meter höga porträttet av presidentkandidaten faktiskt ser ut.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har upprepade gånger kritiserat sin motståndare Hillary Clinton för att inte spela med öppna kort kring familjens välgörenhetsstiftelse Clinton Foundation.

Men Hillary Clinton har fått anledning att ge tillbaka. Efter en granskning av Trump Foundation, gjord av tidningen Washington Post, har det blivit känt att stiftelsen upprepade gånger gjort inköp som inte gått till välgörande ändamål utan till Donald Trump personligen.

Trotsade flaggstångsförbud

Bland prylarna finns en signerad hjälm som tillhört den kände fotbollsspelare Tim Tebow och ett nästan två meter högt porträtt. Avbildad är presidentkandidaten själv. Det största bidraget från Trump Foundation har enligt Washington Post gått till att bekosta renoveringen av en fontän vid ett av Donald Trumps hotell. Summan motsvarade nästan 2,4 miljoner kronor.

Med pengar från välgörenhetsstiftelse ska presidendkandidaten även ha bekostat en rättslig förlikning med staden Palm Beach i Florida. Donald Trump ställde upp 24 meter höga flaggstänger trots att stadens regler egentligen förbjöd flaggstänger som är högre än åtta meter. Han bötfälldes, men nådde en förlikning med staden. Trump skulle betala motsvarande 1,1 miljoner kronor till välgörenhetsändamål. Var togs pengarna ifrån? Trump Foundation.

Clinton: Vem gör så?

Konstnären som fick motsvarande 170 000 kronor för att måla det nästan två meter höga porträttet av Donald Trump heter Michael Israel. Han är en så kallad speed painter och målar sina konstverk på bara några minuter. Porträttet av Donald Trump har blivit omskrivet under de senaste veckorna, men tidigare har det varit okänt hur det faktiskt ser ut. På torsdagen publicerade Washington Post ett fotografi.

I den tredje och sista presidentvalsdebatten tog Hillary Clinton upp Donald Trumps konstaffärer och syftade på porträttet av sig själv som han köpt.

– Jag menar, vem gör så? sa hon.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

  USA:s framtid