Linjebuss med 20 personer välte – 8 till sjukhus

1 av 6
NYHETER

SMHI varnar för snöfall och halka på vägarna och flera trafikolyckor har inträffat.

Under morgonen välte en linjebuss med ett 20-tal personer utanför Huskvarna – åtta personer fördes till sjukhus.

Ingen av de inblandade ska ha drabbats av allvarliga skador, uppger Region Jönköpings län.

Vet du mer? Kontakta Aftonbladet

Under onsdagsmorgonen varnade SMHI för tidigt snöfall i stora delar av mellersta samt södra Sverige och tog upp risken för halka på vägarna.

Till följd av halkan har ett flertal olyckor och övriga trafikstörningar inträffat.

Allra stökigast har det varit i Jönköpings län.

Vid 07-tiden åkte en buss av vägen och välte på väg 993 norr om Huskvarna.

Enligt räddningstjänsten första uppgifter befann sig ett 20-tal personer ombord på bussen.

– Flera personer har förts till sjukhus med ambulans. När det gäller skadeläget får vi hänvisa till sjukvården. Jag har ingen tydlig uppfattning om hur många som förts till sjukhus, säger Gunnar Hansson, inre befäl.

Åtta till sjukhus

Enligt ett pressmeddelande från Region Jönköpings län fördes åtta personer till Länssjukhuset Ryhov efter olyckan. Ingen av dem hade drabbats av allvarliga skador. Ytterligare 13 personer fördes till vårdcentral för vård. En person behövde inte uppsöka sjukvård.

Totalt befann sig 22 personer ombord på bussen när olyckan inträffade.

I Jönköpings län har det även varit incidenter på E4 som orsakat störningar. Vid 06-tiden hade lastbilar svårt att komma uppför en backe på motorvägen strax söder om Jönköping på grund av det hala väglaget.

– Det var lastbilar på rad som hade kört fast. Vi hade cirka 10 centimeter snö men snöröjningsfordonen har kommit igång nu och trafiken ska rulla på där igen, säger Kenneth Hermansson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Situationen i Jönköping som snökaoset medfört kräver resurser.

– Vi hinner inte åka på alla trafikolyckor nu och ligger lite efter, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen i Jönköpings län.

Halkolyckor har även rapporterats in från bland annat Stockholmsområdet och i Jämtland.

5-10 centimeter snö i Gävleborg

Klass 1-varningar för snöfall och där risken för halka på vägarna är stor gäller enligt SMHI för norra Västergötand, norra delen av Sjuhäradsbygden, östra delen av Jönköpings län, Kalmar län, Östergötlands län, Södermanlands län, Stockholms län, Uppsala län, Västmanlands län och Örebro län. I Gävleborgs län väntas snöbyar som kan ge 5-10 centimeter snö. Senare under morgonen utfärdades även en snövarning för delar av Västerbottens län.

Fotnot: För att läsa SMHI:s varningar i detalj, följ länken här.