Ägglossning gör dig smartare

Foto: Foto: Thinkstock.
NYHETER

Har du mycket att memorera?

Prova att tajma pluggandet till dagarna innan ägglossning.

Då är kvinnor som smartast, visar en tysk studie.

– Vi kan se att hjärnans hippocampus ökar i storlek parallellt med ökade nivåer av östrogen innan ägglossning. Det blir större volymer av både grå och vit hjärnsubstans, säger doktor Claudia Barth på Max Planck-institutet i Leipzig i ett pressmeddelande.

Hjärndelen hippocampus styr inlärning av nya minnen, humör och känslor. Precis innan ägglossning är kvinnors östrogennivå i topp – då är hippocampus som störst. När mensen börjar och könshormonet östrogen går ner i kroppen, krymper hippocampus ihop, skriver The Independent.

Hippocampus expansion i takt med menscykeln sker med ”häpnadsväckande regelbundenhet”, skriver forskarna.

Förändras i vuxen ålder

Studien är en del i arbetet med att gå till botten med vad som orsakar mensrelaterade sjukdomen premenstruell dysforisk störning, PMDD. Ungefär en av tolv kvinnor lider PMDD, som ger depressioner länkade med menscykeln.

– Vi måste först forska fram hur den månatliga rytmen i friska kvinnors hjärnor ser ut, säger doktor Julia Sacher pressmeddelandet.

Nu har de alltså kunnat konstatera att människors hjärnor inte bara fortsätter ändras i vuxen ålder, förändringar kan ske månad till månad.

ARTIKELN HANDLAR OM