De är latinamerikanska väljare som ska rösta på Trump trots alla hans påhopp

1 av 5
NYHETER

HOUSTON. Otaliga gånger har Donald Trump öst skällsord över latinamerikanska invandrare. Kallat dem våldtäktsmän och brottslingar.

Det spelar ingen roll för latinoväljaren Rick Figueroa. Han tänker rösta på Trump ändå.

– Vi måste få bukt med den illegala invandringen, säger han.

Vi träffar honom på en mexikansk restaurang i Houston i Texas. Ljudnivån är hög. Rick beställer in en rejäl portion fajitas.

– De har stans bästa, säger han och nästan slickar sig om munnen.

Det är inte alltid han har kunnat gå ut på fin restaurang. När hans mamma kom till USA från staden Monterey i Mexiko på 1970-talet var det enda jobb hon kunde få som kokerska på ett sjukhus. Där jobbade hon i 26 år för att försörja familjens åtta barn.

Rick minns hur de först bodde i statligt subventionerade hyreslägenheter för att ha råd. Själv började han jobba på en ranch direkt efter grundskolan. Han skördade majs och tog hand om boskapen.

Ingen slump

I dag äger han i stället en ranch. Rick Figueroa tillhör de som förverkligat den amerikanska drömmen. Den olivfärgade kostymen han har på sig ser inte billig ut. Numera jobbar han bland annat åt en utländsk bank.

Förmodligen är det ingen slump att han är republikan medan den stora majoriteten latinos som jobbar längst ner i näringskedjan som biltvättare och hantlangare på byggen röstar på Hillary Clinton.

För att ha minsta chans i presidentvalet på tisdag måste Donald Trump ta en rejäl portion av latinorösterna. När George W Bush vann år 2000 mot Al Gore hade han 44 procent av latinamerikanerna med sig.

”Har börjat tänka själv”

För att bryta motståndet mot Trump bland folkgruppen har ett informellt nätverk, "Latinos for Trump" bildats. Morad Fiki är en av dem som är med där.

– Jag växte upp med att det var självklart att man som latino skulle rösta på demokraterna, berättar han. Det var rena hjärntvätten. Nu har jag börjat tänka själv och tycker att Trump är den överlägset bäste kandidaten.

Han har precis klivit ur sina vita sportbil, en Nissan. Nästa bil ska bli en Porsche.

– Problemet är att min fru vill att det ska finnas ett bra baksäte för barnen.

I årets val har det hittills sett ganska mörkt ut för Trumps förmåga att attrahera latinoväljare. Men i slutspurten har den republikanske kandidaten försökt göra sig mer attraktiv genom att lova att det bara är brottslingarna som ska deporteras direkt. Vad som ska hända med resten av de 11 miljoner latinos som vistas illegalt i USA blir en senare fråga.

"Har träffat Trump flera gånger"

– Jag har träffat Trump flera gånger under valrörelsen och har sett hur han förändrats som person, blivit mer känslig, säger Rick Figueroa. Visst har Trump sagt en del galna saker men det är för att han inte är en slipad politiker, en person som inte alltid försöker vara politiskt korrekt.

Rick gör en jämförelse med olika jobbchefer han haft.

– De bästa är de som varit som Trump, tuffa och kompromisslösa. Han har ett enormt driv.

Han tar som exempel hur Trump med ett enkelt bildspråk sätter ord på vad många känner.

Som när dricksvattnet i staden Flint i Michigan för något år sedan blev förorenat av ett utsläpp.

– Då sa Trump; "Förr gjorde vi bilar i Flint och dricksvattnet i Mexiko var förorenat. Nu gör dom bilar i Mexiko och dricksvattnet i Flint är förorenat". I två meningar lyckades han sammanfatta den känsla av att det går utför med USA som många av oss bär på.

För idén om en mur

Rick Figueroa är för idén om en mur mot Mexiko men tycker den bara löser en del av problemet. Den stora frågan är vad som ska ske med de 11 miljoner papperslösa som redan finns i USA.

– När Trump säger att han vill skicka hem alla invandrare som begår brott tycker jag han har helt rätt. Det är rättvist. De förtjänar inte att få vara här. Men alla inser att det inte går att skicka hem 11 miljoner bara sådär.

Rick Figueroa har en egen idé om hur övervakningen av de invandrare som finns i landet ska skötas.

– Låt dem betala den själva genom att införa en skatt på tre procent för alla invandrare.

När jag tar upp alla Trumps förolämpande uttalanden riktade mot latinos undviker Rick Figueroa att svara på om Trumps ord upprör honom. I stället rabblar han upp andra saker som gör honom förbannad. Som att sjukvårdsförsäkringen Obamacare blivit så mycket dyrare och att Hillary Clinton sprider vad han anser vara lögner om Trump.

– Det vore en katastrof för USA om hon blev president.

Ska rösta på utmanare

Långtifrån alla välbärgade latinamerikaner röstar på Trump. Matglade Artemio Temo Muniz tänker i stället rösta på den republikanske utmanaren i Utah, Evan McMullin. Som en protest mot att han inte tycker att någon av de två huvudkandidaterna håller måttet.

Clinton vore en katastrof och Muniz anser att Trump från början straffade ut sig själv genom att välja fel strategi.

– Han brydde sig inte om latinorösterna. Han trodde han skulle klara sig med bara de vitas men det håller inte när det varje år tillkommer en miljon nya väljare med rötter i Latinamerika. Hans plan var dömd att misslyckas.

Muniz vevar med armarna i en gest av missnöje innan han fortsätter.

"Det är enda chansen att vinna"

– Många latinos tog också illa vid sig av hans generaliserande fördömanden där han buntade ihop en hel folkgrupp. Trump byggde själv upp sitt affärsimperium på billig arbetskraft från bland annat Mexiko.

Muniz är övertygad om att Hillary Clinton vinner valet. Hans medicin för att i framtiden få in en republikan i Vita huset är att långsiktigt bygga en ny konservativ koalition där väljare av alla kulturer och bakgrunder ingår.

Han sätter händerna i sidan och ser bestämd ut.

– Det är enda chansen att vinna igen.

VALETS ÖDESFRÅGOR. Här vill Trump bygga muren mot Mexiko.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

  USA:s framtid