Stora förseningar i Stockholms tågtrafik

1 av 2
NYHETER

Ett signalfel mellan Stockholms södra och Stockholm C skapade stora förseningar i tågtrafiken under torsdagen.

Flera resenärer satt fast i över tre timmar.

Vid 12.45 meddelade Trafikverket att felet var åtgärdat men att det kommer vara förseningarna resten av dagen.

Under torsdagsmorgonen var det begränsad framkomlighet mellan Stockholm C och Stockholm södra efter ett omfattande signalfel som upptäcktes vid 08.30-tiden.

Stora förseningar uppstod därmed för fjärrtåg mellan Stockholm C och Norrköping/Malmö/Hallsberg/Göteborg/Eskilstuna.

Även SL:s pendeltåg mellan Nynäshamn/Västerhaninge/Södertälje C/Tumba och Stockholm C samt vidare norrut påverkades.

Flera resenärer som hörde av sig till Aftonbladet vittnade om att de suttit fast i trafiken i mellan 40 minuter till 1,5 timmar.

”Det är kört med mötet”

Ulf Corneliusson satt fast på ett x2000 tåg från Göteborg som skulle ha anlänt till Stockholm strax innan 9-tiden.

– Jag hade ett möte vid 10-tiden men det är ju kört nu. De säger att tåget ska vara inne vid 11-tiden men det kommer det ju inte att vara. Just nu sitter vi fast i Flemingsberg efter att ha suttit minst en timme i Södertälje, säger Ulf vid 10.50-tiden.

Ulf, som reser mycket i jobbet säger att han är van vid förseningar men att han nu börjar tröttna.

– Jag har några viktiga möten i Stockholm inplanerade nästa vecka som jag inte kan missa så då funderar jag på att ta flyget i stället.

Över tre timmar försenad

Vid 12-tiden meddelade Ulf att han äntligen kommit fram.

– Det tog bara 3 timmar och 8 minuter extra. Som tur är hinner jag till mitt möte klockan 13 men det var flera på tåget som var lite bittra över att de behövde boka om sina möten flera gånger. Det är ju en massa människor som sitter och väntar på en och då är det ju inte så roligt.

Under förmiddagen kunde varken SL eller SJ säga hur många av deras resenärer som var drabbade, men mellan 9-15 på vardagar har SL drygt 85 000 påstigande resenärer på pendeltågen.

Resenärer hänvisades under felsökningsarbetet till alternativa resvägar och informerades om att man vid mer än 20 minuters försening har rätt till förseningsersättning.

Åtgärdat vid 12.45

Även Christer Lundin på SJ:s presstjänst bekräftade att man gått ut med information om förseningarna både på webben och med sms.

– De som har möjlighet kan boka om sin resa eller få tillbaka pengar.

Vid 12.45 meddelade Trafikverket att felet var åtgärdat men att det kommer att vara följförseningarna under resten av dagen.