Regeringen får inte aktivera brexit

Nytt besked: Parlamentet måste säga ja

1 av 2
NYHETER

Den brittiska regeringen får inte ta beslut om brexit på egen hand utan måste fråga parlamentet först. Det slår ett nytt domstolsbeslut fast.

Beskedet kan fördröja processen ytterligare – men premiärminister Theresa May kommer att överklaga:

”Regeringen är fast besluten om att respektera resultatet i folkomröstningen.”

Storbritannien har inte varit på det klara med vem som har rätt att aktivera artikel 50 i Lissabon-fördraget – och påbörja brexit-processen.

Nu står det klart att premiärminister Theresa Mays regering inte får ta beslut om att lämna EU på egen hand. De måste fråga parlamentet om saken.

May: ”Odemokratiskt”

Tory-partiets regering har tyckt sig ha rätten att själva trycka på knappen, utan att fråga parlamentet. Men en stor del av parlamentet har tyckt att de inte har mandat för det och krävt att de ska få rösta om saken.

Beslutet kommer nu att överklagas till högsta domstolen. Regeringen skriver i ett meddelande att den är besviken, enligt Reuters:

”Landet röstade för att lämna Europeiska unionen i en folkomröstning fastslagen i parlamentariska beslut. Regeringen är fast besluten om att respektera resultatet i folkomröstningen.”

Premiärminister Theresa May anklagade på förhand de kritiska parlamentsledamöterna för att försöka ”omstörta demokratin”.

Den stora stötestenen är vilka krav britterna ska komma med till förhandlingsbordet med EU – något som skiljer sig över partilinjerna.

Pundet stack iväg direkt

Theresa May har hittills vägrat avslöja något om sin position inför förhandlingarna med EU. Om parlamentet ska ta ställning till saken kommer hon med all sannolikhet tvingas berätta mer om vilka krav hon har.

Reuters rapporterar att pundets värde sköt i höjden direkt efter domstolens besked. Stockholmsbörsen reagerade inte nämnvärt, men flera Europabörser steg något, rapporterar TT.

– Det här är vad många vill ha, att Storbritannien tar ett steg tillbaka från brexitprocessen, säger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist till nyhetsbyrån.

– Samtidigt finns det en risk att den positiva effekten går över ganska snabbt, det är tydligt att det bara är ett steg och att högsta domstolen prövar ärendet, så frågan finns kvar.

Pekar på lag från 1610

En stor del av det juridiska toppskiktet i Storbritannien har varit inblandade i beslutet. Domstolen High Court skriver att ett antal grundläggande rättigheter kommer att dras tillbaka när EU-lag försvinner ur brittisk lag, vilket kräver parlamentets inblandning.

– Det mest grundläggande i Storbritanniens grundlag är att parlamentet är suveränt och kan göra och ta bort vilka lagar de än väljer, säger John Thomas, som leder domstolen.

De hänvisar i domen bland annat till en lag från 1610 – som slår fast att den sittande monarken inte har rätt att ändra lagar på egen hand och bara har det mandat som givits denne.

Rent formellt agerar den brittiska regeringen på drottningens mandat.

FAKTA

Vad handlar beslutet om?

High Court ska avgöra vem som har rätt att åberopa artikel 50 i Lissabonfördraget, det vill säga den formella process genom vilken Storbritannien meddelar EU sin avsikt att lämna unionen. Aktiverandet av artikel 50 sparkar i gång två år av utträdesförhandlingar.

Premiärminister Theresa May hävdar att beslutet är ett "kungligt privilegium" (royal prerogative), alltså att folket inte behöver tillfrågas och att beslutet ligger hos regeringen. Men målsägarna hävdar att parlamentet måste tillfrågas, då det handlar om att ta bort rättigheter som införts inom ramen för den lag från 1972 som reglerar Storbritanniens relation med EU.

De kräver att regeringen lägger fram ett lagförslag om brexit som parlamentet kan debattera och rösta om.

(TT)