Över 200 döda i Medelhavet

UNHCR: Barn och gravida kvinnor ombord

1 av 2 | Foto: AFP
NYHETER

Minst 239 människor har omkommit i två nya fartygsolyckor på Medelhavet, uppger FN:s flyktingorgan UNHCR. Bilder från räddningsarbetet visar ett virrvarr av flytvästar och händer som försöker nå ovanför ytan.

Endast 29 personer kunde räddas.

Den ena olyckan skedde bara några timmar efter det att båten hade lämnat den libyska kusten. Enligt uppgifter från de 29 människor som räddats ur vattnet fanns det omkring 140 människor ombord på båten.

– Siffrorna är inte helt klara. Men det fanns sex barn och 20 kvinnor på båten, varav några ska ha varit gravida. Jag vet inte hur många av dem som fanns bland överlevarna, säger UNHCR:s talesperson Adrian Edwards till TT.

– Överlevarnas tillstånd var dåligt och de behandlas nu på sjukhus.

”Bräckliga båtar”

På den andra båt som förlist fanns enligt UNHCR:s uppgifter närmare 130 människor ombord.

– I båda fallen verkar det ha handlat om uppblåsbara, bräckliga gummibåtar, säger Adrian Edwards.

Enligt den Internationella organisationen för migration (IOM) har 4 220 människor dött på Medelhavet hittills i år. Förra året var det sammanlagt 3 771 personer.

– Det är verkligen en fullständig katastrof att vi ser så mycket förlorade liv på Medelhavet det här året, trots försök att förbättra sök- och räddningsinsatserna, säger Adrian Edwards vid UNHCR.

Katastrofen visar på behovet av att fortsätta fokusera på att rädda så många liv som möjligt, och motverka den smugglarverksamhet som skickar iväg människor i överfulla och sjöodugliga båtar, tillägger han.

Vill se säkra vägar till asyl

Samtidigt förespråkar UNHCR upprättandet av lagliga och säkra vägar till asyl för flyktingar – exempelvis så kallade humanitära visum – som söker skydd från krig eller förföljelser.

– Det måste till så att åtminstone några av de mest sårbara, som inte har några möjligheter att återvända (till sina hemländer) utan att sätta sina liv på spel, kan räddas.

TT/Aftonbladet