Förslaget: Låt hunden hälsa på vid graven

Foto: ANNIKA AF KLERCKER / TT
/ PONTUS LUNDAHL / TT
I dagsläget är hundar utestängda från (människo)kyrkogårdar, men nu vill Kyrkogårdsförvaltningens utredare ändra på den saken.
NYHETER

Många ser hunden som en familjemedlem – och nu föreslås att husdjuret ska få följa med till sina älskade släktingars gravstenar. Men förslaget är inte okontroverisellt.

– Vi har inget emot hundar, men detta handlar om respekt, säger Magnus Bjurberg, kommunikatör i S:t Johannes församling, till Kyrkans tidning.

För närvarande är det inte tillåtet att ta med sig sin hund in på de allmänna begravningsplatserna i Stockholm. Men det vill Kyrkogårdsnämnden ändra på.

– Det har varit många som hört av sig och uttryckt en önskan om att få ta med sig hunden, säger Karin Söderling, utredare på Kyrkogårdsförvaltningen, till Kyrkans tidning.

Hon fortsätter:

– Hunden betraktas ofta som en familjemedlem och det kan vara husse som vilar i graven.

"Handlar om respekt"

Regeländringen kan vid första anblick tyckas okontroversiell – men möter motstånd. Magnus Bjurberg, kommunikatör i S:t Johannes församling, menar att det borde vara upp till varje kyrkogård att avgöra i frågan själva.

Han berättar att hans kyrkoråd har beslutat att bestrida ändringen. De vill kunna behålla förbudet. Redan idag kommer hundar då och då in på kyrkogården, enligt Bjurberg. Det skapar bland annat problem med avföring kring gravplatser.

– Vi har inget emot hundar eller hundägare – tvärt om. Men det handlar om respekt för den avlidne och de anhöriga. Vi vill inte riskera att anhöriga ska mötas av att någon inte plockat upp efter sin hund, säger Magnus Bjurberg till Kyrkans tidning.