Amerikanerna bunkrar vapen inför valet

1 av 3
NYHETER

Vapenförsäljningen i USA skjuter i höjden inför nästa veckas presidentval.

Anledningen: man misstänker att Hillary Clinton kommer att göra inskränkningar i rätten att bära vapen.

– Jag är säker på att Clinton kommer försöka med något. Men ju mer hon snackar desto mer kommer folk köpa vapen, säger vapenhandlaren Linda Clifton.

Under presidentvalskampanjen så väckte Donald Trump ett ramaskri när han vände sig till förespråkare av det andra författningstillägget, vilket stadgar rätten för amerikanska medborgare att bära vapen.

Hårdare regler – inte förbud

Han sa då att Clinton kommer införa striktare vapenlagar införas och att Hillary Clinton mer eller mindre kommer avskaffa tillägget om hon blir vald till USA:s president.

– Om hon får välja sina domare finns inget ni kan göra, sa Trump enligt flera amerikanska medier, och tillade:

– Kanske vapenförespråkare kan göra något, jag vet inte.

I själva verket har Hillary Clinton krävt hårdare restriktioner, men aldrig nämnt ett vapenförbud. I sitt valmanifest skriver hon att hon som president ska skärpa bakgrundskontrollerna, städa upp inom vapenlobbyn och hålla vapen ifrån de som dömts för våldsbrott och de som lider av psykisk ohälsa.

Men enligt FBI:s statistik den senaste tiden verkar oron inför hårdare vapenlagar ha fått amerikaner att handla vapen som aldrig förr.

Antalet amerikaner som genomgår en bakgrundskontroll, vilket man måste göra för att skaffa vapen i vissa stater, har slagit månadsrekord 18 månader i rad, skriver den konservativa tidningen Washington Examiner.

22 miljoner bakgrundskontroller

I oktober nåddes nya nivåer när bakgrundskontrollerna ökade med 17 procent jämfört med året innan. Washington Examiner uppger att prognoserna den sista tiden inför valet pekar mot historiska nivåer.

Under årets tio månader har FBI genomfört över 22 miljoner bakgrundkontroller av vapenköpare.

Vapentillverkaren Ruger säger samtidigt till The Independent att deras försäljning ökat med en tredjedel under det tredje kvartalet 2016 jämfört med samma period året före.

Lind Clifton är vapenhandlare i Alabama och hon säger att det inte går att stoppa vapenförsäljningen i USA.

– Det blir inbördeskrig i det här landet innan vi ger upp våra vapen, säger hon till al-Jazeera.

– Det vill de inte.

”Tror inte Hillary vinner”

Hon menar att därför kommer inte den 45:e presidenten, oavsett vem det blir, utföra några större ingrep i vapenlagarna.

– Det mesta av det Clinton säger är valfläsk, sådant hon säger för att vinna röster, säger Linda Clifton till al-Jazeera.

Miranda Evans, vapenhandlare i Mississippi, är inte heller orolig. Hon säger att hon inte märkt av att människor börjat ”bunkra”  vapen inför valet på samma sätt som hon gjort tidigare, vid oro inför flaggade politiska förändringar.

– Du förstår, vi tror inte riktigt att Hillary Clinton kommer vinna. Så ingen har riktigt fått panik, säger hon till al-Jazeera.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln hävdade vi att vapenförsäljningen ökat med 17 procent. Det handlar om antalet bakgrundskontroller, som görs före en försäljning.

VALETS ÖDESFRÅGOR. Här vill Trump bygga muren mot Mexiko.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

  USA:s framtid