Hjärnan bakom Bolsjojattacken tillbaka på teatern

1 av 2 | Foto: AP
Hjärnan bakom attacken Stjärndansören Pavel Dmitrichenko erkänner till viss del att han var inblandad i attacken, men hävdar att han inte visste att syra skulle användas.
NYHETER

Maktkriget på anrika Bolsjojteatern i Moskva ledde till att den konstnärlige ledaren attackerades med syra.

Nu är en av förövarna tillbaka på teatern efter tiden i fängelse.

– Den stora frågan nu är om han kommer kunna bygga upp den fysik som krävs av en Bolsjojdansare igen, säger teaterchefen Vladimir Urin.

Vintern 2013 utspelade sig en intern maktstrid på Bolsjojteatern med hela världen som publik. Kulmen nåddes i mitten av januari då den kreativa ledaren på teatern Sergej Filin utsattes för en brutal syra-attack utförd av en maskerad man.

– Jag blev rädd, jag trodde att någon ville skjuta mig. Jag flydde, men gärningsmannen sprang efter mig, sa han i en intervju som rysk tv gjort med Filin på sjukhuset, där han vårdades för tredje gradens brännskador i nacken och ansiktet.

Månaderna efter attacken blev dramatiska för Bolsjojteatern när anklagelserna avlöste varandra. En av dem som tidigt pekades ut som en av hjärnorna bakom attacken var balettstjärnan Nikolaj Tsiskaridze.

– Han är en man med galna ambitioner, sa Anatolij Iksanov, Bolsjojteaterns generaldirektör.

Tsiskaridze: En konspiration

Men Tsiskaridze presenterade en annan teori – att allt var en konspiration för att få bort honom från scenen för alltid.

– Men mitt rykte kan inte skadas. Jag var, och jag är fortfarande, den mest berömda dansaren på Bolsjoj, sa han till BBC.

Nästan ett år senare dömdes Pavel Dmitritjenko som huvudman för syra-attacken till sex års fängelse. Enligt domen betalade Dmitritjenko 10 000 kronor för att få attacken utförd. Orsaken ska ha varit att hans flickvän nekats en roll.

Själv har Dmitritjenko sagt att han var trött på all korruption på teatern.

Två medåtalade skulle avtjäna sex respektive år år i fängelse.

I maj i år lämnade Pavel Dmitritjenko fängelset efter att ha fått en villkorlig frigivning.

Ska delta i balettlektioner

Nu återvänder han till Bolsjoj, enligt Reuters.

Pavel Dmitritjenko ska nu delta i balettlektioner som hålls på teatern.

”Bolsjojteaterns ledningen har beviljat Pavel Dmitritjenko önskan att få delta i morgonlektioner i balett. Det här betyder på inget sätt att han kommer att arbetat för Bolsjoj i framtiden” heter det i ett uttalande.

Teaterchefen Vladimir Urin har också uttalat sig om Dmitritjenkos återkomst.

– Den stora frågan nu är om han kommer kunna bygga upp den fysik som krävs av en Bolsjojdansare igen.