Sjöstedt kräver krafttag efter gripanden i Turkiet

Partihögkvarter söks igenom av polis

1 av 2 | Foto: JESSICA GOW/TT
Jonas Sjöstedt.
NYHETER

Turkisk polis grep elva politiker vid ett stort tillslag mot det prokurdiska oppositionspartiet HDP.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kräver nu krafttag från den svenska regeringen och EU.

– Vi måste reagera starkt och kalla upp den turkiska ambassadören i dag och protestera ordentligt. Jag tycker också att Turkiets medlemskapsförhandlingar med EU måste läggas på is, säger han.

Runt midnatt på torsdagen – i ett koordinerat tillslag i sydöstra Turkiet – greps elva parlamentariker från det prokurdiska oppositionspartiet Folkens demokratiska parti (HDP). Gripanden gjordes i städer som Diyarbakir, Van, Ankara och Bingol och sker i spåren av den misslyckade militärkuppen i somras.

Såg polisen utanför dörren

HDP är det tredje största partiet i det turkiska parlamentet och bland de gripna finns partiledarna Selahattin Demirtas och Figen Yüksekdag. Strax innan Selahattin Demirtas togs twittrade han om att polisen stod utanför hans hus i sydöstra Turkiet.

– Polisen står vid dörren utanför mitt hus i Diyarbakir med en arresteringsorder, skrev ledaren.

De turkiska myndigheterna meddelade på fredagen att de båda partiledarna kommer att vara fortsatt frihetsberövade.

”På väg mot diktatur”

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt ser allvarligt på situationen. V är fadderparti till HDP.

– Det är det viktigaste oppositionspartiet i Turkiet och nu försöker regeringen krossa den demokratiska oppositionen. Det innebär att Turkiet är på väg mot diktatur väldigt snabbt, säger han och fortsätter:

– Jag känner Selahattin Demirtas personligen och han är en viktig röst för fredlig demokrati och också för kurdernas rättigheter.

Jonas Sjöstedt kräver nu krafttag från den svenska regeringen och EU.

– Vi måste reagera starkt och kalla upp den turkiska ambassadören i dag och protestera ordentligt. Jag tycker också att Turkiets medlemskapsförhandlingar med EU måste läggas på is. Och avtalet med att Turkiet ska ha gränsvakt mot oss måste sägas upp. Det krävs en internationell markering, säger han.

Orsaken: Vägrat vittna

Förutom partiledarna greps också bland annat Sirri Sureyya Onder och Idris Baluken, skriver AP.

En orsak till att parlamentarikerna greps är att Turkiet anklagar HDP för att ha kopplingar till den terrorstämplade gerillan PKK. Partiet slår ifrån sig anklagelserna. Partiledarna har förekommit i utredningar, men det här är första gången som de grips.

Statliga mediebolaget Anadolu uppger att parlamentarikerna greps för att att inte ha velat vittna om brott kopplade till "terroristpropaganda". Det bekräftas av partiets advokater.

Dagar efter senaste gripandet

Torsdagskvällens händelser sker bara dagar efter att medarbetare, däribland chefredaktören, på den sekulära vänstertidningen Cumhuriyet togs till fånga. Tidningen är en inflytelserik röst i Turkiet och står i opposition till det styrande islamistiska AK-partiet och president Recep Tayyip Erdogan.

Sedan sommarens misslyckade kuppförsök har en stor mängd aktivister, oppositionspolitiker och journalister gripits av Turkisk polis.

Beredd att åka ner

Jonas Sjöstedt är själv beredd att åka ner till Turkiet om det skulle bli en rättegång mot Selahattin Demirtas.

– Det krävs en internationell närvaro. Jag var i Ankara och träffade honom i våras, och han var i Stockholm för bara någon månad sedan. Om man krossar HDP säger man också att man inte respekterar demokratin i landet, det är oerhört allvarligt.

Enligt Jonas Sjöstedt kommer inte gripandena som någon överraskning.

– När jag pratade med Selahattin senast sa han: "jag sitter snart i fängelse, jag vet att de kommer att gripa oss".

FAKTA

HDP

  Folkens demokratiska parti (HDP) bildades 2012, och är sedan 2015 representerat i Turkiets parlament där det är tredje största parti.

  I valet i juni 2015 skrällde partiet, som är prokurdiskt och profilerar sig som ett vänsterparti för landets minoriteter, och fick 13 procent av rösterna. Det innebar att styrande AKP förlorade sin majoritet i parlamentet.

  Den karismatiske partiledaren Selahattin Demirtas tros vara en av orsakerna till framgångarna. Förutom honom leds partiet av Figen Yüksekdag.

  Försöken att bilda en koalitionsregering misslyckades dock och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan utlyste nyval. Det hölls i november förra året och då sjönk stödet för HDP till 10,7 procent, alltså strax ovanför de 10 procent som krävs för att komma in i parlamentet. AKP fick då egen majoritet.

  Erdogan har utmålat partiet som det terrorstämplade PKK:s politiska gren och därmed som ett hot mot Turkiet. HDP har dock förnekat några direkta kopplingar till PKK.

Källa: Reuters (TT).