Kan tvingas isär – efter 60 år ihop

1 av 2 | Foto: Faksimil SVT.
Rune och Eva kan tvingas isär.
NYHETER

Rune och Eva Ahlm har bott tillsammans i över 60 år. Nu riskerar de att tvingas isär.

– Så länge jag lever och har hälsan så ska hon få bo här. Ingen tar ifrån mig min hustru och jag trivs så bra när hon är hemma, säger Rune, 92, till SVT Nyheter Jönköping.

Färdtjänsten kan inte garantera att Eva Ahlm transporteras på ett säkert sätt mellan hemmet och äldreboendet där hon växelvis bor. Därför riskerar hon nu att tvingas flytta från sin make Rune, som hon bott tillsammans med i 60 år.

Problemen för Eva, som sedan fyra år tillbaka lider av demens, började i våras när Länstrafikens chaufförer hade svårt att få in henne i huset.

– Vi är oroliga för att hon inte ska kunna komma hem, säger dottern Kerstin Ahlm till SVT Nyheter Jönköping.

”Under all kritik”

Parets hus har en trappentré och därför en trappklättrare som dock alla chaufförer inte kan hantera. Rune har själv tvingats hjälpa till då det ofta bara varit en chaufför som inte klarar av det på egen hand.

– Det är under all kritik att de inte ordnat detta på åtta månader. Så här kan vi inte ha det och snart är det vinter. Hur ska det gå då? säger Rune.

En ramp som familjen själva byggt är enligt Länstrafiken för brant. Enligt företaget är det chauffören som är ytterst ansvarig för transporten och alla chaufförer ska behärska trappklättraren. Nu inväntar de en rapport om säkerheten för att se om Eva har möjlighet att bo kvar hemma hos sin Rune.