Elbolag höjer beredskap inför oväder

NYHETER

Elnätsbolagen höjer beredskapen inför det väntade snöovädret i Mellansverige.

– Vi har kallat in extra montörer som står redo att rycka ut, säger Sirpa Franzén på Eon.

Eftersom man befarar störningar på elnätet har Vattenfall ökat beredskapsstyrkan på fältet, framför allt i Östergötland. Även Eon har extra beredskap i stora delar av Mellansverige.

SMHI räknar med omfattande snöfall i helgen. Klass 2-varning har utfärdats för östra Götaland där det kan komma uppemot tre decimeter snö det kommande dygnet.

– Det kan bli riktigt besvärligt, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Fara för allmänheten

Det är Kalmar, Jönköpings och Östergötlands län som omfattas av klass 2-varningen för stora nederbördsmängder. Från natten fram till och med söndag kväll kan det komma 15–25 centimeter snö, lokalt uppemot 30 centimeter.

Klass 2-varningar utfärdas när väderutvecklingen kan innebära fara för allmänheten, omfattande materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

– Främst är det på vägarna det kan bli riktigt besvärligt. Ligger temperaturen nära noll så kan snön också bli väldigt tung vilket kan störa el- och teleförsörjning. Det kommer blåsa ganska mycket också så det är inte optimalt, säger Sofia Söderberg.

Två döda i bilolycka

SMHI varnar även för omfattande snöfall i Värmland och Västergötland. Väster om Vänern kan det komma mellan 5–10 centimeter snö, lokalt så mycket som 20 centimeter. Blåsten gör att kulingvarning utfärdats för flera farvatten runt södra Sverige. Det blåser också i norr och efter Norrlandskusten kan kraftiga snöbyar ställa till besvär, framför allt i Västerbotten.

Det var också stökigt i trafiken på flera håll i landet under natten mot lördagen. Två personer omkom i en bilolycka utanför Norrtälje strax före midnatt. Singelolyckan tros vara halkrelaterad. Och mellan Sundsvall och Härnösand stod uppemot 40 långtradare på rad och blockerade trafiken. Enligt polisen var det mycket halt på vägarna i området.

– Det har varit hur besvärligt som helst, säger Börje Öhman, presstalesperson vid polisen i Västernorrland, till Sundsvalls Tidning.

TT