Polisen varnar för vägarna: Stanna hemma

1 av 7
NYHETER

Polisen avråder från all bilkörning i norra Sverige – och söderut har kollegorna slutat hålla räkningen på olyckorna.

I Malexander har en medvetslös kvinna fått klippas ut ur ett fordon, efter att ha kört av vägen och in i ett träd.

– Om folk inte måste vara ute och köra så kan de stanna hemma i stället, säger Rasem Chebil vid polisen i Västerbotten.

Söndagen är den sista dagen på höstlovet och mängder av människor väntas ge sig ut i trafiken.

Räddningstjänster jobbar febrilt med halkrelaterade olyckor runt om i landet. Polisen i region Nord varnar alla bilister i norra Sverige för att köra bil på söndagskvällen:

– Framför allt i Västerbotten. Det är mycket snö och snörök, så om folk inte måste vara ute och köra så kan de stanna hemma i stället. Det är fruktansvärt, särskilt mellan Skellefteå och Umeå, säger polisens RLC-befäl Rasem Chebil.

Klass 2-varning på Gotland

Polisen i Östergötlands och Jönköpings län säger att de har slutat hålla räkningen på alla olyckor.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Gotlands län för kraftigt snöfall under kvällen. Det kan komma så mycket som mellan 10 och 20 centimeter snö, skriver meteorologerna.

Antalet klass 1-varningar har blivit färre under dagens gång, men de kvarstår för hela kustområdet mellan Uppland och Västerbotten, samt för Kalmar län.

Isflak krossade ruta – förare skadad

Strax före klockan 19 körde en personbil av vägen och in i ett träd i Malexander. Kvinnan som körde var medvetslös när räddningstjänsten kom till platsen och de fick klippa upp taket för att få loss henne. Universitetssjukhuset i Linköping meddelar att hon klarat sig undan med lindriga skador.

Vid 14.30-tiden inträffade en personbilsolycka i Alingsås där två personer slungades ut ur fordonet. En kvinna i 25-årsåldern fick föras till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg med helikopter. På kvällen meddelas att hennes läge är allvarligt, men stabilt. En man fördes till sjukhuset i Alingsås med lindriga skador – och han misstänks nu för drograttfylleri.

En trafikant i Väse utanför Karlstad träffades vid 12.30-tiden av ett isflak som lossnat från en långtradare. Isflaket krossade rutan på bilen och föraren, som fick glassplitter på sig, fördes med ambulans till sjukhus.

Stopp på E4 i två timmar

En lastbil körde i diket söder om Sundsvall vid 19-tiden – vilket medför att E4 kommer att stängas av helt i två timmar. Mellan 22 och midnatt ska fordonet bärgas.

– Det finns tyvärr ingen bra omledningsväg så det är bra att de som ska köra där är medvetna om det, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket, till TT.

Strax före 18 fördes en skadad person till sjukhus efter en singelolycka på E4 i Markaryd. En personbil hade kört in i räcket och skadeläget är oklart, men det är stopp på motorvägen.

Även på E20 är det stopp, efter en singelolycka utanför Finnerödja. Där har en person förts till sjukhus.

I Skellefteåområdet har de haft fyra trafikolyckor under dagen – tre som halkat av vägen och en som har voltat.

I Östergötland påverkas trafiken också av massvis av nedfallna träd.

– Tänk på om du verkligen behöver ge dig ut på vägarna i dag, säger Staffan Waldau vid räddningstjänsten i Kinda.

Inställda tåg på grund av oväder

Alla tåg på sträckorna Linköping-Västervik, Linköping-Kalmar och Berga-Oskarshamn ställs in under dagen på grund av vädervarningarna. Ungefär 20 avgångar berörs.

– Det är för att de här banorna inte är trädsäkrade, utan det kan falla träd på kontaktledningar eller på spåren och då kommer tågen stanna på linjen, säger Katarina Wolffram på Trafikverkets pressjour.

Tågtrafiken ersätts av bussar och är planerad att återupptas på måndag morgon.

Vid 21-tiden står tågtrafiken också helt stilla i Katrineholm, efter en olycka. Trafiken tros kunna fortsätta som vanligt från och med 21.30.

  Vädrets makter