Soldatfamiljen: ”Vill inte ha Trumps ursäkt”

1 av 4
NYHETER

Ghazala och Khizr Khan gjorde ett bejublat framträdande på Demokraternas partikonvent där de berättade om sonen de förlorat i Irak-kriget.

Donald Trump svarade med rasistiska insinuationer – och fick utstå hård kritik.

– Han har uppvisat en total arrogans och okunnighet. Han är inte en värdig ledare, säger Khizr Khan till VG.

Khizr Khans tal på Demokraternas partikonvent väckte starka reaktioner. Han hade berättat om sin och frun Ghazalas son Humuyan som 27 år gammal stupade i Irak – stridandes för den amerikanska armén.

Familjen har tilldelats Guldstjärnan, eller ”Gold star” på engelska, som ges till de i USA som har förlorat en nära anhörig i strid.

I talet kritiserades Donald Trump upprepade gånger.

– Om Donald Trump fick bestämma hade min son inte ens fått vara i Amerika, sa Khizr Khan.

– Herr Trump vill bygga en mur och förvisa oss från det här landet.

Fick kritik

Det som verkligen tog skruv var när han retoriskt frågade vad Trump offrat för USA och tillade:
– Du har inte offrat något, eller någon.

Trump svarade att han visst offrat mycket.

– Jag har jobbat väldigt, väldigt hårt. Jag har skapat tusen och åter tusentals jobb, tiotusentals jobb och byggt fantastiska byggnader, sa Trump i en intervju innan han vid flera tillfällen kritiserade paret och menade att frun förmodligen inte haft tillåtelse att prata då hon stod tyst under framträdandet.

– Om du tittar på hans fru, hon stod där. Hon hade ingenting att säga. Troligen var hon kanske inte tillåten att ha något att säga. Du får berätta för mig, sa han.

Fått 4 000 brev

Uttalandet väckte stark kritik – och norska VG har nu träffat paret Khan.

– Jag blev väldigt upprörd av det, säger Ghazala Khan till VG.

– Bilden av vår son stod där bakom oss och jag blev stående där utan att klara av att prata. I rummet bakom scenen efteråt grät vi båda två, och det kunde han (Trump, reds. anm.) inte begripa. Vilken typ av människa är han som inte har förståelse för en mor?

Paret har fått över 4 000 stöttande brev till hemmet i Charlottesville, Virginia. De visar även upp sonens alla medaljer.

Någon ursäkt från Trump har de inte fått – och vill heller inte ha.

– Vi vill inte ha en ursäkt. Vi är färdiga med Donald Trump. Vi förväntade oss det inte då och vi förväntar oss det inte nu, säger Chazala Khan.

– För en som vill bli ledare över ett land borde han ha förmågan att ta till sig kritik, säger Khizr Khan.

Han fortsätter:

– Världshistorien är full av goda och dåliga ledare. Dåliga ledare har alltid varit osympatiska och empatilösa mot folket de leder. Och se på resultatet: Europa och resten av världen har nog av de exemplen.

ARTIKELN HANDLAR OM