Krossade linfrön är farliga – säljs fortfarande i affärer

1 av 2 | Foto: TT
Livsmedelsverket varnar för krossade linfrön som säljs i affärer – trots att de är farliga.
NYHETER

Livsmedelsverket varnar för krossat linfrö som brukar användas till morgonfilen eller brödet – trots det finns produkten kvar på butikshyllorna, skriver SVT.

Krossat linfrö är farligt och bör inte ätas alls, enligt Livsmedelsverket. Ändå står förpackningarna kvar på butikshyllorna, konstaterar SVT.

Förutom nyttiga fettsyror innehåller linfrö även linamarin – ett ämne som i kroppen kan omvandlas till giftig vätecyanid, även kallat blåsyra. Giftet kan orsaka bland annat illamående eller kräkningar. Hela linfrön i måttliga mängder går bra att äta, men om fröna krossas görs innehållet mer tillgängligt för kroppen.

 – I avvaktan på mer information bör man avstå från att äta krossade linfrön, säger Jan Sjögren, avdelningschef på Livsmedelsverket, till SVT.

”Affärer bör dra tillbaka produkten”

Tidigare menade Livsmedelsverket att även krossat linfrö gick bra att äta, så länge det först hettades upp i exempelvis brödbak. Detta ändrades dock för ett år sedan eftersom det inte fanns tillräckligt underlag för att visa att upphettning tar bort giftet.

Jan Sjögren tycker att producenterna borde dra tillbaka produkten självmant. Men det rådet har inte följts av många.

Producenten Saltå Kvarn är en av flera som saluför krossade linfrön. De uppger på förpackningarna att krossat linfrö innehåller linamarin men har ingen avsikt att trycka Livsmedelsverkets varningstext.

– Det är ju svårt att skriva på en förpackning att man inte bör äta produkten. Då kan man lika gärna lägga ner den, säger Åsa Lindeblad, kvalitetschef på Saltå Kvarn, till SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM