Trump: Hon kommer att utredas en lång tid

Avfärdar FBI:s besked om att Clinton inte åtalas

1 av 2
NYHETER

FBI meddelar att de inte har funnit några skäl att åtala Hillary Clinton. Men enligt Donald Trump skyddas hon av ett ”riggat system”:

– Hon kommer att utredas en lång, lång tid, säger han under ett tal i Minnesota, samtidigt som FBI gav sitt besked.

FBI:s besked om att mejlutredningen mot Hillary Clinton skulle återupptas skakade valrörelsen förra veckan. Enligt Donald Trump var det den största skandalen sedan Watergate-skandalen.

Samtidigt som FBI meddelar att de inte funnit något skäl att åtala Clinton deklarerar Trump att systemet är riggat i hennes favör.

– Hon kommer att utredas en lång, lång tid, för sina många brott mot vårt land, vårt folk och vår demokrati, säger han, utan att nämna FBI-beskedet.

– Ni måste förstå, det är ett riggat system och hon är skyddad.

Vid ännu ett tal i Sterling Heights, Michigan, på söndagen sa Trump att FBI omöjligt kunnat gå igenom mejlen så snabbt.

– Det går inte att gå igenom 650 000 på åtta dagar, det går inte hörni.

Kampanjchefen: Inte vårt fokus ändå

Trumps kampanjchef Kellyanne Conway säger till MSNBC att mejlskandalen inte på något sätt varit i fokus i deras kampanj. Förra veckan slog hon fast att Clinton inte är pålitlig då hon är ”huvudmisstänkt i en långtgående brottsutredning”. I en ny reklamfilm slog Trump fast att ”årtionden av lögner och skandaler” var på väg att avslöjas.

Nu kritiserar Conway FBI-chefen James Comey:

– Han har felhanterat utredningen från början.

FBI skulle gå igenom totalt 650 000 mejl. Men enligt NBC var många av dem dubletter av mejl som de redan sett, eller mejl av privat natur.

”Under den processen har vi gått igenom all kommunikation som gick till eller från Hillary Clinton medan hon var utrikesminister”, skriver James Comey i sitt brev till den amerikanska kongressen.

Clintons presschef Jennifer Palmieri säger till ett samlat pressuppbåd att man hela tiden känt sig säkra på utfallet och att man är glada att saken är utredd.

Demokraternas ledare Nancy Pelosi säger att man nu hoppas kunna stänga dörren till denna republikanska ”avledningsmanöver”, rapporterar Reuters.

Topprepublikaner står fast

Topprepublikanen Paul Ryan tycker inte att FBI:s besked förändrar något. Enligt honom är det redan fastslaget att Clinton satt nationens hemligheter på spel.

”Hon tror helt enkelt att hon står ovan lagen och alltid spelar enligt sina egna regler”, skriver han i ett pressmeddelande.

Newt Gingrich, som var en av Republikanernas presidentkandidater 2012, skriver på Twitter att FBI-chefen James Comey ”måste vara under enormt politiskt tryck”.

I regel tar det fem dagar för stora nyheter att synas i opinionsmätningarna, rapporterar Reuters med hänvisning till forskning från opinionsinstitutet Ipsos. Valet är nu mindre än två dygn bort.