Vänstern vinstvarnar regeringen

NYHETER

Om välfärdsutredningens förslag inte uppfyller den överenskommelse som Vänstern träffat med regeringen, då kommer partiet inte att samarbeta med regeringen om budgeten, varnar partiledaren Jonas Sjöstedt.

"Det lagförslag som regeringen ska lägga på riksdagens bord ska förhandlas med oss", skriver han i en debattartikel i Dagens Nyheter. Bakgrunden är att Vänsterpartiet efter valet 2014 krävde en överenskommelse om vinster i välfärden för att budgetförhandla med regeringen.

Enligt tidigare medieuppgifter kommer välfärdsutredningen, som presenteras på tisdag, att föreslå ett vinsttak på sju eller åtta procent. En tillsynsmyndighet får enligt utredningen i uppdrag att granska de privata bolagens årsredovisningar.

”På senare tid har nya förhållanden framkommit som ytterligare stärker skälen att göra upp med vinstdriften. Att personaltätheten generellt är lägre hos de privata visste vi sedan tidigare. Till exempel har privata gymnasieskolor hela 15 procent lägre lärartäthet,” skriver Jonas Sjöstedt.

TT