Kvinna fick groda i tekakan

1 av 2 | Foto: Sara Ringström
Kvinnan upptäckte något vidrigt i sin tekaka. Varning för nästa bild.
NYHETER

När en kvinna serverades en tekaka på en skola i Skövde gjorde hon en förskräcklig upptäck.

I tekakan fanns en hel förruttnad groda som hon fick i munnen.

Nu misstänker livsmedelinspektörer att något lagt dit grodan med flit – för att sabotera.

Det var den 20 oktober som en lärare på en skola i Skövde blev serverad en leverpastejmacka till morgonkaffet. Men efter att ha ätit en del av tekakan upptäckte hon att smörgåsen innehöll en minst sagt otäck ingrediens – en hel, förruttnad groda.

– Smörgåsen hade gjorts av skolpersonalen samma morgon som grodan upptäcktes, säger livsmedelsinspektören Anna-Karin Erlandsson.

Kvinnan upptäckte inte grodan förrän hon hade den i munnen, men hon är säker på att grodan varit inbakad i brödet eftersom hon sett ”ett hål eller en grop i tekakan där den såg ut att legat”.

Något som även kökspersonalen bedömt som en trolig plats där grodan kan ha varit.

”Vi har vänt alla stenar”

Kommunens livsmedelsinspektörer genomförde därför en dag senare ett oanmält kontrollbesök på bageriet där tekakan bakats.

– Men vår bedömning är att grodan sannolikt inte följt med tekakan. Dels luktar den kraftigt av förruttnelse och dessutom blir tekakor väldigt platta när man gräddar dem så det är svårt att baka in en groda så att den inte syns, säger Anna-Karin Erlandsson.

Personalen sa under inspektionen att man ”aldrig observerat grodor i närheten av byggnaden” samtidigt som inspektörerna konstaterade att ”det inte finns någon uppenbar risk att grodor får tillträde till lokalen”.

Nu misstänker kommunens miljöinspektion att grodan placerats i tekakan eller tillhörande pålägg med flit – för att sabotera.

– Vi har vänt på alla andra stenar vi kunnat vad gäller tekakan, säger Anna-Karin Erlandsson.

”Svårt komma närmare sanningen”

Smörgåsen bestod av grov tekaka, smör och skivad leverpastej, toppad med ruccolasallad, saltgurka och paprika. Därför poängterar livsmedelsinspektörerna att grodan kan ha följt med andra ingredienser.

– Men det är nog svårt att komma närmare sanningen än vad vi har gjort hittills, säger Anna-Karin Erlandsson.

Det finns ännu ingen misstänkt för sabotaget.