Saga, 15, har cancer – får hjälp av lagtränare att klara sin bucketlist

1 av 4 | Foto: Privat
Saga har skelettcancer som hon just nu behandlas för.
NYHETER

I våras fick 15-åriga Saga veta att hon har skelettcancer. När hennes förra tränare Jennifer läste Sagas bucketlist startade hon en insamling i smyg – och nu har Saga fått bocka av en upplevelse på sin bucketlist, skriver Nyheter24.

Förra hösten i början på nioende klass fick den då 14-åriga Saga Lundin, från Uppsala, känningar i benen och hon kände sig väldigt trött. Till våren utvecklades det till svåra smärtor – vissa dagar kunde hon inte ens gå till skolan.

– Jag hade ont när jag satt ned på lektionerna, det kändes som om nerverna var i kläm. Vissa gånger fick jag stå upp. Och ibland skakade jag för att det gjorde så ont.

När hon sökte vård skickades hon till en sjukgymnast som påstod att hon fått en inflammation i ländryggen, på grund av att hon var målvakt i innebandylaget. Saga fick göra övningar som skulle hjälpa, men det gjorde det inte. Efter att både fått äta antiinflammatoriska tabletter och undersökt sig för skolios försökte hon hitta någon som kunde gå till botten med hennes problem.

– Det var väldigt svårt att få tider, läkare trodde inte att jag hade ont. Jag fick kämpa med att bli trodd.

”Det var som en käftsmäll”

Till slut, efter en magnetröntgen i april, kom beskedet – Saga hade en tumör. En vecka senare kom det andra tunga beskedet, tumören var elakartad.

– När jag fick beskedet tänkte jag ”nej, nej, lägg av, det går inte”. Det händer ju inte en själv, det händer bara alla andra. Det var som en käftsmäll.

Efter en biopsi fick hon reda på att det var skelettcancer och de påbörjade en cellgiftsbehandling. När läkarna sa att de var tvungna att amputera hela hennes högra ben för att få bort tumören, gav hon upp för första gången. 

– Jag orkade inte, jag vill inte leva mer. Livet rycktes ifrån mig. Jag skulle aldrig få spela innebandy igen som jag älskar, eller åka snowboard.

Men beslutet ändrades, läkarna sa att det inte gick att operera eller amputera Saga. Så nu är det bestämt att hon ska påbörja en strålbehandling, vilket är det sista de kan göra.

– Sen får vi se. Tyvärr ser det inte så ljust ut.

”Vill hjälpa henne på resan”

För att hantera sin sjukdom har Saga skapat en blogg där hon delar med sig av vardagen.

– Jag blir jätterörd när okända skriver att jag hjälper dem.

På bloggen har Saga skrivit att hon har en bucketlist på vad hon vill hinna göra i livet. Detta fick Sagas gamla innebandytränare, 22-åriga Jennifer Gräll, att skapa en insamling utan Sagas vetskap. De fick in cirka 35 000 kronor. Dessutom var det folk som swishade över penger till Saga direkt, vilket blev cirka 15 000 kronor.

– Jag ville på något sätt vara med och hjälpa henne på den här resan, säger Jennifer.

Hon har själv haft en farfar som gick bort i cancer, och honom hann hon inte tillbringa mycket tid med.

– Därför känns det så himla viktigt för mig att få göra någonting när jag kan. När det fortfarande finns tid för det. Man ska inte behöva drabbas av cancer och speciellt inte när man är 15 år. Det gör ont i hjärtat att tänka på det.

Fick bocka av på listan

För pengarna de fick in har Saga fått åka helikopter, något som var hennes önskan att göra.

– Det var en jätteöverraskning och helt underbart, nu kan jag bocka av det från listan. Jag är väldigt rörd över att folk vill hjälpa, 50 000 kronor är väldigt mycket för mig.

Saga drömmer nu om att åka helikopter över Island, ett land som fascinerar henne. 

– Sen har jag skrivit USA, Thailand och snowboardåkning i Alperna på min bucketlist. Men det återstår att se om det går att genomföra.

”Just nu lever jag”

Vissa dagar känns mer tunga än andra för Saga, ibland gråter hon. Hennes jämnåriga börjar i gymnasiet, vilket hon också skulle gjort.

– Men det är bara att fortsätta. Man har inte så mycket val. Jag sitter redan i ett dålig sits, det hjälper inte att gräva ned sig djupare. Jag försöker se det positiva i vardagen, det som gör mig lycklig, säger hon och fortsätter:

– Det känns jättehemskt om livet bara ska tas ifrån en. Men just nu lever jag och nu ska jag maxa till fullo. Just nu mår jag ändå rätt bra, min kropp är rätt stark och jag ska göra det jag orkar.