Mattbedragaren tömde 89-åriga Guns konto

Har gäckat polisen i sex år

NYHETER

Polisen misstänker att mattbedragaren härjat i sex år. Nu har han fastnat på övervakningsfilm och polisen efterlyser mannen i Brottscentralen. En av de som blivit offer för honom är 89-åriga Gun.

– Jag tycker att det är hemskt att gå på äldre personer på det här sättet, säger Guns dotter.

Den 11 augusti i år gick den misstänkta mannen in på ett serviceboende i Stockholm med en matta i famnen. Han knackade på hemma hos 89-åriga Gun och lyckades sälja mattan till henne – något som hennes dotter fick höra ett par dagar senare.

– Jag kom hem till min mamma och såg att hon hade en ny matta i sovrummet, jag tänkte att det var lite konstigt eftersom hon inte är ute och handlar då hon är så gammal, säger Guns dotter Eva.

Hennes mamma berättade då att en man varit förbi hos henne och visat mattan, men att hon inte haft de 500 kronorna mannen ville ha för mattan.

– Då hade han varit så vänlig och erbjudit henne skjuts till bankomaten och då anade jag oråd. När jag tittade på hennes bankkonto via webben såg jag att han tömt det, säger Eva.

Mannen övertalade Gun att ta ut 11.000 kronor och skjutsade tillbaka henne till serviceboendet.

Polisen ser flera fall

Enligt polisen är det här ett vanligt tillvägagångssätt. Något som är ovanligt i det här fallet är att mannen fastnat på övervakningsfilm vid bankomaten och i entrén till boendet.

– I vanliga fall väntar han i bilen så att han inte ska synas, det märks också i filmsekvensen när han går in på serviceboendet att han kliar sig i ögonen för att dölja sitt ansikte. Han är väl medveten och har gjort det här väldigt många gånger, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter.

Han berättar att det finns flera olika sätt att gå tillväga med just försäljning av mattor, i en del fall handlar det om falska mattor som uppges vara värda tusentals kronor.

– De har också ett kundregister där de ser att personen köpt en matta för 30-40 år sedan, och det inger ett förtroende tyvärr, så att de kan fortsätta luras, säger Jan Olsson.

Nu vänder sig polisen till Brottscentralen och vill få in tips om vem mannen är eller andra uppgifter som kan föra utredningen framåt.

– Nu hoppas vi att vi kan få en identitet så att vi en gång för alla kan låsa in den här mannen, säger Jan Olsson.

Gun själv har på grund av sitt hälsotillstånd inte helt förstått att hon blivit av med pengarna.

– Jag tror inte att hon kommer få tillbaka sina pengar men jag hoppas att han kan stoppas nu, säger dottern Eva.

Gun vill vara anonym och heter egentligen någonting annat.