Peter Hultqvist (S) lät skattebetalarna betala boende på lyxhotell

Foto: OLA AXMAN
Försvarsminister Peter Hultqvist (S).
NYHETER

Trots lång framförhållning bokade Peter Hultqvist (S) aldrig någon resa utan tog i stället regeringsplanet till Botswana.

Där blev det stående medan försvarsministern var på en safari och bodde på lyxhotell.

Merkostnaderna för lyxhotellet fick skattebetalarna stå för.

Det kan SvD avslöja i dag.

I regeringskansliets interna reseföreskrifter framgår att alla tjänsteresor ”bör planeras på ett tidigt stadium för att minska kostnaderna”. Dessa regler gäller för alla tjänstemän och politiska befattningshavare.

Tog regeringsplanet

Trots de tydliga reglerna så bokade försvarsminister Peter Hultqvist aldrig någon resa när han skulle till Botswana i början av oktober. En resa han känt till i flera månader.

I stället tog han regeringsplanet. Det kan SvD avslöja idag.

Enligt tidningens beräkningar landade notan för resan på drygt en halv miljon kronor.

På plats i södra Afrika drog mötet ut på tiden. Då åkte Hultqvist och hans entourage på safari och tog in på ett femstjärnigt spahotell – Tau Game Lodge.

25 000 kronor dyrare

De dyrare kostnaderna för boendet på spahotellet fick skattebetalarna stå för. Totalt handlar det om omkring 25 000 kronor, erfar SvD.

”Eftersom det inte var möjligt för Botswanas försvarsminister att underteckna samarbetsavtalet före måndagen den 3 oktober bodde jag och mina medarbetare kvar i närområdet på ett hotell som var att föredra både ur ett säkerhetsperspektiv och på grund av att det var kostnadseffektivt. Försvarsdepartementet stod för hotellkostnaden på helgen. Övriga kostnader såsom förtäring och aktiviteter under vår programfria tid betalades av mig och mina medarbetare privat”, skriver Peter Hultqvist i ett mejl till SvD.

Aftonbladet söker Peter Hultqvist för en kommentar.