Clinton: ”Är ett val som kan riskera allt”

1 av 16
NYHETER

För att bli president måste Donald Trump lyckas övertyga de ännu osäkra delstaterna att rösta på honom.

I sitt sista tal uppmanade han Michigan att ”rösta för förändring”.

– I dag är vår självständighetsdag, i dag är dagen då Amerikas arbetsklass slår tillbaka.

Samtidigt i North Carolia försökte Hillary Clinton övertyga väljarna om att ”kärlek trumfar hat”.

Donald Trump har rest runt i hela fem delstater på bara en dag för att försöka locka röster i de delstater som länge ansetts vara Hillary Clintons, men hennes försprång har den sista veckan miskat. Tidigt i morse, svensk tid, höll Trump valspurtens sista tal i Grand Rapids, Michigan, och hade därmed sin sista chans att övertyga de osäkra väljarna om att det är han som ska bli USA:s nästa president.

Minuterna innan Donald Trump gick på scenen höll vicepresidentkandidaten Mike Pence ett uppvärmingstal och uppmanade alla att rösta – rösta på Donald Trump.

– Den mannen är redo, det här laget är redo, rörelsen är redo. Om du går ut och ser till att Michigan är redo så kommer Donald Trump bli den 45:e presidenten i USA:s historia, säge Mike Pence till en jublande publik innan det var presidentkandidatens tur.

”Arbetarklassen slår tillbaka”

Trump, Trump, Trump jublade publiken när Donald Trump klev upp på scenen.

– Vi behöver inte Jay Z, Beyonce, Bon Jovi, Lady Gaga. Allt vi behöver är bra idéer för att göra Amerika storslaget igen, säger han.

Han inledde talet med att berätta hur underbart Michigan är, hur underbara människor som bor där och hur Michigan ska ta sin chans att rösta – rösta på honom.

– Vi är timmar ifrån en förändring, en verklig förändring och då pratar jag inte om en Obamaförändring, säger Trump.

Donald Trump flörtade med arbetardelstaten Michigan genom att försöka övertyga dem om att de ska få tillbaka sin bilindustri, att de ska få bättre gränskontroller för att ”slippa mexikanerna” och att de ska ”sina jobb tillbaka”.

– I dag är vår självständighetsdag, i dag är dagen då Amerikas arbetarklass slår tillbaka, säger han.

En röd tråd genom talet tycktes som vanligt vara att kasta skit på Hillary Clinton och Obamacare.

– Det första vi ska göra är att bli av med Hillary Clinton, säger han och samtidigt höjer publiken sina Trumpskyltar.

Clinton: ”Testet i vår tid”

Samtidigt i Raleigh, North Carolina, stod Hillary Clinton på scenen för att hålla sitt sista tal till väljarna. Publiken blev till eld och lågor när hon uppmanade dem att rösta fram alla andra demokratiska kandidater som ställer upp i olika val under dagen – förutom sig själv.

– Jag tror verkligen att det här är det viktigaste valet i vår livstid eftersom vi aldrig har haft ett tydligare val, säger hon.

– Det kan riskera allt, fortsätter Clinton.

Clinton uppmanar alla att tänka på vad generationer av amerikaner har åstadkommit tillsammans för att försvara demokratin när de går till vallokalerna. Hur de tidigare generationerna jobbat för kvinnors rättigheter, svartas rättigheter, fattigas rättigheter och funktionsnedsattas rättigheter.

– I morgon står vi inför testet i vår tid. Det är inte bara mitt namn och Donald Trumps namn som står på valsedeln, utan det handlar om vilket land vi vill leva i, säger hon och tillägger ”Vi väljer att tro på ett hoppfullt, inkluderande och varmhjärtat Amerika”.

– Rösta på ett Amerika där vi bygger broar, inte murar. Kärlek trumfar hat, avslutar hon innan hon tackar sina tusentals supportrar i North Carolina.

Det här kan ha varit de sista talen de båda presidentkandidaterna höll innan det i morgon blir klart vem av dem som har vunnit.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

  USA:s framtid