Dödshotade pilots familj för att smuggla kokain

1 av 8
NYHETER

Knarksmugglarna ska ha dödshotat en pilot och hans familj – och på så vis tvingat honom att hjälpa till i smugglingen av 18 kilo kokain. Det berättar den 38-årige piloten under förhör i rättssalen.

– Han frågade hur jag skulle må om ett barn försvann på väg till skolan eller min fru försvann, säger 38-åringen.

En 38-årige piloten trodde att han skulle ut på en nöjesresa med en bekant. Men när han mötte den bekante på morgonen för avresa var tonen en helt annan. Nu fanns det två främmande män i hans lägenhet och stämningen var hotfull.

”Kände dödsångest”

38-åringen menar att de tvingade honom att låna ut sitt plan och hjälpa till med färdplanen. Annars skulle han och hans familj råka illa ut. Så förklarar 38-åringen att han blivit inblandad i smugglingen av 18 kilo kokain.

– Han sa att det inte var någon idé att samarbeta med polisen. De som hade gjort det – deras familjer hade inte mått så bra.

– Jag kände dödsångest och var förstelnad av skräck. Jag gjorde bara som de sa, säger 38-åringen till rätten.

Flög till Holland

I lägenheten ska 38-åringen ha tvingats att hjälpa till med färdplanering och lämnat över sin Ipad. Han ska sedan ha tagit med dem till Värnamo flygplats och där lämnat över planet till de okända männen. Plötsligt var det inte han som skulle flyga – utan en 46-årig man han aldrig sett innan.

Enligt åtalet flög sedan 46-åringen och 43-åringen ned till Holland. Där hämtade de en väska med 18 kilo kokain.

Samtidigt i Sverige ska 38-åringen fått nya order. Nu skulle han köra till flygplatsen i Landskrona för att få tillbaka sitt plan. Han hade fått en tid när planet ska landa och upptäckte att han är sen. Han höll 170 kilometer i timmen.

– Jag tar en bild av hastighetsmätaren för att kunna visa XX att jag gjorde allt som stod i min makt för att komma i tid, säger 38-åringen.

Fick pengar på sitt konto

Åklagaren Stefan Gradler undrar om 38-åringen någon gång ifrågasatte vad männen skulle göra.

– Han säger att det är humanitärt. Jag fick en känsla av att det var en tänkbar flyktingsmuggling.

46-åringens försvarsadvokat Thomas Martinson menar att 38-åringens historia om att han hotats inte håller. Och påpekade att 38-åringen hade fått in pengar på sitt konto flera gånger innan flygningen ägde rum.

– Det var till oförutsedda utgifter vid flygningen i fall något hände, förklarade 38-åringen.

Aftonbladet finns på plats i Lunds tingsrätt och följer rättegången.