Franska utredare: Han är hjärnan bakom terrorattackerna

1 av 12
NYHETER

Franska utredare släpper nu ett nytt namn på en man som misstänks ha samordnat både Parisdåden och Brysselattacken, rapporterar AFP.

Oussama Atar, 32, beskrivs som hjärnan bakom attackerna. Och han är fortfarande på fri fot.

Franska utredare har identifierat en Syrien-baserad extremist med både belgiskt och marockanskt medborgarskap som tros ha samordnat attackerna i både Paris och Bryssel, uppger källor nära utredningen till AFP.

Oussama Atar, 32, har redan tidigare varit misstänkt för attacken i Bryssel den 22 mars, men nu kopplas han även till Parisdådet den 13 november i förra året. Han tros vara medlem i terrorgruppen Islamiska staten.

– Han är den enda samordnaren från Syrien som har identifierats under utredningen, uppger AFP:s källa.

Är på fri fot

Oussama Atar, som tros ha haft pseudonymen Abou Ahmad, är kusin med El Bakroui-bröderna som sprängde sig själv på flygplatsen och tunnelbanestationen i Bryssel.

– Atar är mentor och kusin till El Bakroui-bröderna. Han radikaliserade dem genom internet, säger en person från Belgiens rättsväsende till Politico.

Två andra kusiner greps den 18 juni misstänkta för att ha planerat en attack under EM-matchen mellan Irland och Belgien, rapporterade belgisk media.

Men Atar har hela tiden lyckats undvika terroräder och polisens sökande efter terrormisstänkta. Han är fortfarande på fri fot, rapporterar The Independent.

Minnesstund i helgen

I helgen är det ett år sedan som 130 personer dog och flera skadades när IS-terrorister öppnade eld på flera platser i Paris, bland annat konserthuset Bataclan. Frankrikes resident Francois Hollande kommer att närvara vid en minnesstund där både överlevande och anhöriga till de döda kommer vara.