Erzsebet, 78, dog efter smitningsolycka

1 av 2 | Foto: Privat
Erzsebet Horvath blev påkörd vid ett övergångsställe.
NYHETER

En mc-förare smet från platsen efter att ha kört på 78-åriga Erzsebet Horvath på ett övergånsställe.

Efter sjutton dagar på sjukhus avled hon i söndags.

Nu har familjen utlyst en belöning på 10 000 kronor för att få tag på den skyldige.

– Man ska inte göra så mot en medmänniska, säger barnbarnet Jossi Horvath, 33.

Den 20 oktober, vid 8-tiden på morgonen, klev Erzsebet Horvath av sin cykel vid ett övergångsställe i centrala Finspång.

En bil stannade för att låta henne passera. Men hon hann aldrig över till andra sidan vägen. En mc-förare kom i högfart bakom bilen och körde på cykelns bakhjul i hög fart, enligt vittnen.

Erzsebet Horvath slungades i gatan och fick cykeln över sig. Hon bröt två revben, vänster benet krossades och hon fick sprickor i bäckenbenet och en fraktur i huvudet. Hon opererades i fem timmar.

– När jag besökte henne på sjukhuset såg hon blåslagen ut, det var smärtsamt att se henne lida, säger sonsonen Jossi Horvath, 33.

Kroppen sa ifrån

Två personer sprang ut från en närliggande kiosk. De la en filt över henne. En av dem, en ung kille höll ett paraply för att skydde henne från regnet i väntan på ambulans.

Familjen hoppades att hennes liv skulle gå att rädda.

– När vi besökte henne ville hon inte prata om olyckan, mer än att hon ville tacka killen med paraplyet, säger Jossi Horvath, 33.

Enligt honom fick hon morfin för smärtorna. Läkarna sa att de även hade upptäckt andra sjukdomar som de ville ta itu med med när hon blivit bättre.

– Men det är som om hennes kropp sa ifrån, att den inte orkade längre. Hon blev bara sämre och sämre.

I söndags samlades Jossi Horvath, hans föräldrar, två bröder, systern och systerbarnen vid hennes säng på Finspångs lasarett. Erzsebet Horvath låg i koma.

– Hennes största hobby var att laga mat. Varenda gång någon fyllde år kom hon med en tårta som hon själv bakat. Hon lämnade kastruller med mat utanför min dörr när jag kom hem från jobbet, säger Jossi.

Belöning på tio tusen

Efter ett långt yrkesliv i hemlandet Ungern kom Erzsebet Horvath till Sverige för tillbringa pensionen nära sina barn och barnbarn. Hon levde ett aktivt liv i Sverige. Hon bodde själv, cyklade, gick på promenader och tog hand om sin familj. Nu har familjen utlyst en belöning på tio tusen i hopp om att det ska hjälpa polisen gripa smitaren, vilket nt.se skrev först om.

– Jag kan förstå att en olycka inträffar. Men jag förstår inte hur man bara kan lämna en äldre människa skadad och bara försvinna från platsen, säger Jossi Horvath.

Ingen delgiven misstanke

Jörgen Pettersson, polisinspektör vid Norrköpingspolisen, som leder utredningen säger att det finns både för- och nackdelar med att utlysa belöningar.

– Visst kan vi få tips, men det kan också leda att folk som bara är ute efter pengar hör av sig. Då kan de lämna helt fel uppgifter som vi ändå måste utreda och ödsla tid, säger han till Aftonbladet.

Enligt Pettersson finns det inga kamerabilder från platsen, men väl en del tips hos polisen om vem gärningsmannen kan vara. Ingen är dock delgiven misstanke för brott. Brottsrubriceringen i nuläget är smitning och vållande av kroppsskada.

– Men om obduktionen visar att kvinnan avled till följd av olyckan kan den komma att ändras till vållande till annans död, säger Jörgen Pettersson.

ARTIKELN HANDLAR OM