It-experter övervakar valet

Rädsla för hackare – Homeland security övervakar

1 av 2
NYHETER

I valrörelsen i USA har det talats mycket om it-säkerhet och bland annat om ryska hackare.

Det har fått Homeland security att sätta in extra it-övervakning.

– Men det är inte troligt att en attack skulle ha någon påverkan, om inte valet blir ovanligt jämn, säger säkerhetsexperten Matt Bernhard till BBC.

Samtidigt är beskedet tydligt från USA till eventuella hackare: ”Bråka inte med vårt val”

Valet i USA genomförs i elektroniska väljarbås som i de flesta fall inte är anslutna till internet. Utöver det använder sig de olika staterna av olika system.

Olika system i olika stater

Systemet är besvärligt ur en logistisk synvinkel men ur ett hackerperspektiv en mardröm. Att attackera hela landet digitalt skulle, enligt BBC som talat med flera säkerhetsexperter, vara stort sett omöjligt.

Hotet bedöms också vara relativt ofarligt – såvida inte valet blir mycket jämnt. Man bör emellertid ta det på allvar, menar flera experter.

– Två av de fyra senaste valen har varit så jämna att en förändring i några enskilda counties kunde gjort skillnad för hela presidentvalet, säger Andrew Appel, professor i datavetenskap på Princeton University, till BBC.

Touchscreens

Men vissa stater är mer sårbara än andra. I tio stater används ”touch-screens” i valet, vilket kritiserats av säkerhetsexperter.

– Du rör skärmen och anger vilken kandidat du vill rösta på. Du får inget papper på vad du röstat på. När lokalen stänger räknar maskinen ut hur många röster kandidaten fick, det finns inget sätt att veta hur skärmtrycken skett, säger Andrew Appel till BBC.

”Bråka inte med vårt val”

Den amerikanska regeringen har varnat Ryssland, vilka man misstänker legat bakom tidigare cyberattacker, att inte lägga sig i presidentvalet, rapporterar ABC News.

Om man ändå gör det kommer det leda till ”allvarliga konsekvenser”.

Varningen offentliggjordes efter ett ovanligt fördömande från James Clapper, en av USA:s högsta underrättelschefer.

Han uppgav samtidigt att Kreml måste ha auktoriserat de tidigare cyberattackerna mot olika individer och politiska institutioner.

EXPERTEN: ”Världen kommer inte att gå under”

SEGERTALET: ”Det är dags för oss att enas”

USA-VALET I SIFFROR: Vita kvinnor och latinos fällde Clinton

CHATT: Så påverkar Trump din ekonomi

RESULTATET: ”Fick flest röster – förlorade ändå”