”I framtiden kommer vi inte behöva jobba – men få betalt ändå”

Foto: TT
Superentreprenören Elon Musk spår framtiden.
NYHETER

Robotar och maskiner kommer att ersätta människors arbete och vi kommer inte att behöva jobba, menar superentreprenören Elon Musk.

– Det troliga är att vi till slut kommer att leva på någon form av medborgarlön, säger han till nyhetskanalen CNBC.

I framtiden kommer en stor del av arbetskraften bestå av datorer, intelligenta maskiner och robotar. Och ju fler jobb som ersätts av teknik desto mindre arbete kommer människor behöva utföra. I slutändan kommer det leda till att staten får stå för lönen. Det förutspår superentreprenören Elon Musk som bland annat ligger bakom bilföretaget Tesla och rymdföretaget SpaceX. 

Enligt honom kommer det inte finnas några andra alternativ.

– Det troliga är att vi till slut kommer att leva på någon form av medborgarlön, eller något liknande, på grund av teknikens framfart. Jag vet inte hur man skulle göra annars, jag tror att det kommer sluta så, säger han till CNBC.

Ville införa medborgarlön

Modellen fungerar så att staten betalar ut en grundlön till medborgarna en gång i månaden.

I somras hade Schweiz  planen att införa en medborgarlön på cirka 23200 svenska kronor i månaden. Men väljarna röstade ned förslaget – dock gav det upphov till en diskussion kring ämnet på en global nivå.

USA:s president Barack Obama tog upp idén om en medborgarlön i en intervju i somras: ”Huruvida en medborgarlön är rätt modell eller inte, om det ens kommer att accepteras av breda massan, det är en debatt som vi kommer föra under de kommande tio-tjugo åren”.

”Folk kommer få mer fritid”

Medan samhället börjar leka med tanken kring medborgarlön så förändrar tekniken snabbt den globala arbetsstyrkan. Till exempel kommer lastbilar kunna köra av sig själva och det kommer innebära att behovet efter lastbilschaufförer kommer minska, menar Elon Musk. Chaufförerna kommer istället ansvara för att vaka över lastbilarna och se till att det flyter på. 

– Det är nog ett mer intressant jobb än att köra.

Elon Musk är optimistisk inför teknikens framfart och ser det som en möjlighet.

– Folk kommer att ha tid att göra andra mer komplicerade och intressanta saker, och få mer fritid, säger han till CNBC.