Tio personer till sjukhus efter giftlarm

1 av 4
NYHETER

Ett paket på fraktterminalen på Malmö airport gick sönder och började läcka vad man misstänkte var farliga ämnet ricin. Nu står det klar att det rörde sig om ett annat giftigt ämne. Flera personer började må dåligt efter läckaget.

– Tio personer har körts till sjukhus med ambulans för kontroll, säger Arly Jensen, insatsledare räddningstjänsten i Svedala.

Det var vid 21.12 som larmet kom.

– Det är en fraktförsändelse som gått sönder läckt något misstänkt farligt, sa Calle Persson på polisens ledningscentral.

Inledningsvis misstänkte räddningstjänsten att det var ämnet ricin. Men det var fel.

– Det är en handelsvara som heter resin. Ämnet ger symtom som illamående, huvudvärk och andningssvårigheter. Men det är inte lika giftigt som ricin och ska inte vara dödligt, säger Arly Jensen, insatsledare räddningstjänsten i Svedala.

Flera i personalen har fått symtom efter att de har kommit i kontakt med ämnet. De har haft andningssvårigheter, huvudvärk och känt sig illamående.

Vid halv ett på natten uppgav Arly Jensen att tio personer fått åka med ambulans till sjukhus för kontroll.

Omkring tjugo personer som kan ha varit i kontakt med ämnet har sanerats. I samband med det fick de ta av sig sina kläder. Aftonbladet fanns på plats när flera av dem fick lämna UPS:s lokal och föras in i en väntande ambulans – endast iförda en filt.

– Lokalen ska nu hållas stängd till den har sanerats av en distributionsfirma. Ingen får gå in där förrän det är klart, säger Arly Jensen, räddningstjänstens insatsledare.