Undersökning: 54 procent motsätter sig mur mot Mexiko

1 av 13
NYHETER

Klockan 23 svensk tid släpptes flera vallokalsundersökningar av de stora amerikanska mediehusen.

Väljarna har fått svara på många av de frågor som dominerat debatten.

Enligt ABC News motsätter sig 54 procent av de tillfrågade förslaget att bygga en mur mot Mexiko.

Alldeles nyss släppte flera av stora medieföretagen i USA vallokalsundersökningar. Frågorna rörde allt ifrån varför eller varför inte man röstar på en av kandidaterna till mer specifika detaljer som till exempel Trumps förslag om en mur mot Mexiko.

Medborgarskap för papperslösa

Enligt tv-kanalen NBC svarade 54 procent att de har en negativ bild av Hillary Clinton. 61 procent svarade att de har en negativ bild av Donald Trump.

Enligt ABC News vill sju av tio väljare att papperslösa ska beredas en tydligare väg mot att få amerikanskt medborgarskap. Det går rakt emot Trumps budskap, men helt i linje med Clintons förslag om "väg till medborgarskap" för papperslösa

54 procent sa till ABC att man tycker att förslaget om en mur mot Mexiko är en dålig idé.

Skandalernas påverkan

ABC News har också tagit reda på vad väljarna tycker om kandidaternas skandaler. 51% säger att de störs mycket på hur Donald Trump behandlar kvinnor. 44% störs mycket på Hillary Clintons e-postskandal.

Tv-kanalen CNN ställde frågan ”Störs du av Donald Trumps behandling av kvinnor”. 71 procent av de tillfrågade väljarna svarade ja på frågan.

CNN frågade även vilken egenskap hos kandidaterna som betydde mest.

Så här blev det utfallet:

Bryr sig om mig 15%

Kan förändra saker 38%

Rätt erfarenhet 22%

Bra omdöme 22%

I CNN:s undersökning deltog 15 455 väljare runt om i USA.

”Stark ledare” viktigt

Enligt en vallokalsundersökning från Politico har fler amerikaner än i tidigare val sagt att de vill ha ”en stark ledare” i den nästa presidenten.

Från CNN:s undersökning framkommer att 42 procent av de tillfrågade väljarna uppger att de känner ”stark sympati med kandidaten som de röstade på”.

I vallokalsundersökningen säger 62 procent av väljarna att de bestämde sig för vem de skulle rösta på före september. Fem procent har bestämt sig under den senaste veckan och sju procent de senaste dagarna.

Av väljarna i CNN:s undersökning var 70 procent vita, 12 procent svarta, 11 procent latinamerikaner och 4 procent asiater.

EXPERTEN: ”Världen kommer inte att gå under”

SEGERTALET: ”Det är dags för oss att enas”

USA-VALET I SIFFROR: Vita kvinnor och latinos fällde Clinton

CHATT: Så påverkar Trump din ekonomi

RESULTATET: ”Fick flest röster – förlorade ändå”

USA-valet – det krävs för seger

Detta krävs för Clintonseger

I princip att prognoserna håller. Enligt ­Fivethirtyeight, New York Times, ­Poli­tico, Fox News och i princip alla ­etablerade amerikanska opinions- eller ­nyhetssajter är Hillary klar favorit. Steg ett för att ­säkra segern är dock att vinna Florida. Det skulle göra vägen till seger lång för Trump. Förlorar Clinton Florida kan hon ändå säkra segern genom att ta exempelvis North Carolina, Nevada eller Arizona - tre stater Trump i princip måste ta även om han vinner ­Florida.

Detta krävs för Trumpseger

Florida, staten är så pass viktig för Trump att det tål att upprepas. Dess­utom behöver Trump också ta hem ­några av de andra vågmästarstaterna, som viktiga Pennsylvania med sina 20 elektorer.

Vinner Trump inte Florida kan det ­ändå gå vägen om han tar hem både ­Colorado och Pennsylvania. Och ­North Carolina är fortfarande en ­viktig stat för båda kandidaterna.

Extra fakta

Alla de 1 024 olika scenarierna för hur valet kan gå finns i en sammanställning från New York Times. Tidningen konstaterar att det för Clinton nu finns 693 sätt att vinna. För Trump finns det 315.

  USA:s framtid