Trump vann – börser har fallit

Analytiker: "Blodbad på marknaderna"

1 av 3
NYHETER

Guldpriset gick upp, oljepriset ner, mexikanska peson störtrasade och amerikanska dollarn sjönk i värde.

Stockholmsbörsen öppnade med ett dyk nedåt på 3,4 procent – men har därefter återhämtat sig.

Donald Trump tog en oväntad seger men finansmarknaderna skakade av sig ”Trumporon”.

I takt med att Donald Trump under natten kopplade greppet om fler och fler vågmästarstater har oron spridit sig på finansmarknaderna.

Den svenska börsen inledde nedåt med 3,4 procent vid öppning klockan 09.00.  Bara tio minuter senare hade Stockholmsbörsen hämtat sig något och till lunchtid hade återgången hämtat sig till 0,7 procent vilket är i linje med ledande Europabörser.

Amerikanska aktier har fallit kraftigt, rapporterar Bloomberg. Trumps starka framgång är oväntad och kan potentiellt rubba världsmarknaden, skriver tidningen.

– På måndagen gjorde marknaden klart att de vill se Hillary vinna. En indikation under natten som går åt andra hållet kommer sätta press på marknaden. Det är vad vi ser just nu, säger Walter Todd, investerare på Greenwood Capital Associates LLC.

Guldpriset stiger

Amerikanska dollarn har försvagats i förhållande till euron – liksom brittiska pundet.

Även mexikanska peson påverkas och hade tidigt på onsdagsmorgonen rasat med 11 procent gentemot amerikanska dollarn, enligt Reuters som beskriver utvecklingen som "nära fritt fall".

– Det har varit ett blodbad på marknaderna under de senaste timmarna. Mexikanska pesos far särskilt illa i takt med att Donald Trump kommer närmre Vita huset, säger Craig Erlam, analytiker på OANDA till AFP.

Kronan påverkas

Den svenska kronan har tappat 11 öre till 10,02 mot euron, efter att ha varit uppe på 10,08, men har stärkts några öre till 8,94 mot dollarn, skriver Dagens Industri.

Oljepriset sjunker kraftigt, enligt tidningen och uppger att Brentoljan är ner 2,2 procent och WTI är ner med 3 procent. Även guldpriset påverkas och stiger i värde.

Inför valet har spelmarknadens odds talat fördel Clinton. Under natten har de jämnats ut.

Asienbörsen i "fritt fall"

Även Asienbörsen har fallit kraftigt sedan den öppnade i natt och vid 05.30-tiden på totalt runt 4-5 procent.

Finansmarknaderna var inställda på en seger för Demokraterna.

– Vi räknar med att Hillary Clinton tar hem segern, sa Trinh Nguyen, seniorekonom på Natixis i Hongkong, inför valet enligt Dagens Industri.

FAKTA

Tumultartat på valutamarknaden

Den mexikanska valutan peson kollapsade med över 13 procent när det stod klart att republikanen Donald Trump skulle vinna presidentvalet i USA. Även USA-dollarn följde med nedåt, oväntat mycket.

Trycket nedåt på peson hänger samman med att Trump under sin kampanj sagt sig vilja riva upp frihandelsavtalet med Mexiko och att fyra femtedelar av den mexikanska exporten går till just USA.

Dollarn föll först oväntat kraftigt. Stora fall har sin bakgrund i att de flesta bedömare med Trump som president i USA ser ett helt nytt penningpolitiskt läge för USA:s centralbank Federal Reserve (Fed). Den tidigare väntade amerikanska styrräntehöjningen i december antas nu inte bli av. (TT)

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

USA-valet – det krävs för seger

Detta krävs för Clintonseger

I princip att prognoserna håller. Enligt ­Fivethirtyeight, New York Times, ­Poli­tico, Fox News och i princip alla ­etablerade amerikanska opinions- eller ­nyhetssajter är Hillary klar favorit. Steg ett för att ­säkra segern är dock att vinna Florida. Det skulle göra vägen till seger lång för Trump. Förlorar Clinton Florida kan hon ändå säkra segern genom att ta exempelvis North Carolina, Nevada eller Arizona - tre stater Trump i princip måste ta även om han vinner ­Florida.

Detta krävs för Trumpseger

Florida, staten är så pass viktig för Trump att det tål att upprepas. Dess­utom behöver Trump också ta hem ­några av de andra vågmästarstaterna, som viktiga Pennsylvania med sina 20 elektorer.

Vinner Trump inte Florida kan det ­ändå gå vägen om han tar hem både ­Colorado och Pennsylvania. Och ­North Carolina är fortfarande en ­viktig stat för båda kandidaterna.

Extra fakta

Alla de 1 024 olika scenarierna för hur valet kan gå finns i en sammanställning från New York Times. Tidningen konstaterar att det för Clinton nu finns 693 sätt att vinna. För Trump finns det 315.

  USA:s framtid

EXPERTEN: ”Världen kommer inte att gå under”

SEGERTALET: ”Det är dags för oss att enas”

USA-VALET I SIFFROR: Vita kvinnor och latinos fällde Clinton

CHATT: Så påverkar Trump din ekonomi

RESULTATET: ”Fick flest röster – förlorade ändå”