Stockholm lamslaget av snökaoset

Stopp på vägar och i kollektivtrafiken

1 av 41
NYHETER

Stockholm är lamslaget av snövädret.

Bilister har suttit fast vid infarterna hela dagen, kollektivtrafiken har stått stilla till och från och folk har promenerat till jobbet på motorvägen. Trafikverket kallar situationen extrem.

– De som kan jobba hemifrån ska nog fundera på det i morgon, säger Anders Porelius på Stockholms trafikkontor.

De stockholmare som skulle åka till jobbet på onsdagsmorgonen fick ingen lätt resa.

Trafikverket hade redan på förhand varnat folk för att ta bilen till jobbet – och tunnel- och pendeltågstrafiken var full av folk och försenad. Många som valde bilen fastnade i timslånga köer vid de stora infarterna till staden.

På Värmdöleden satte två havererade bussar stopp för all trafik, men trafikkaoset kvarstår även på kvällen. På förmiddagen hoppade folk av bussarna och gick in till staden i stället, på motorvägen.

Södra länken har varit helt stängd större delen av dagen. På Essingeleden vittnar förare om hur de suttit still i över fyra timmar. Och även på Bergshamraleden har det stått stilla i omgångar.

– Och det är fortfarande kraftiga störningar, på alla stora vägar in till Stockholm. Det beror på den extrema situationen med det kraftiga snöfallet, säger Ulrika Karlsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Två decimeter föll i natt

Över natten hade det fallit 21 centimeter snö över huvudstaden.

– Och sedan har det fortsatt snöa under dagen. Det är svårt att uppskatta hur stora mängder, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI.

– Det kommer att fortsätta att snöa en del under sena eftermiddagen och under kvällen.

En stor anledning till att trafiken har stått stilla är lastbilar som har kört fast, enligt Trafikverket. Och de menar att många med personbilar fortfarande har sommardäcken på.

Trafikverket har inte tagits på sängen av snöovädret, säger presskommunikatören Ulrika Karlsson:

– Våra entreprenörer ska hålla vinterväghållningen från 1 oktober till sista april. Det är vad vi har upphandlat, sen när bilar kör fast då kommer vi inte fram med plogbilarna.

Men ni är nöjda med entreprenörerna?

– De gör så gott de kan. Även om du har bilar ute och plogar och röjer så kommer det mer snö. Otroligt mycket. Det är ett extremt läge.

Staden prioriterar i plogningen

Stockholms stads trafikkontor har ansvaret för de kommunala vägarna.

– När vi kommer in i sådana här lägen så gör vi en prioritering av huvudstråken i staden, säger Anders Porelius, pressansvarig på trafikkontoret.

Han säger att de fokuserar på att säkerställa bussarnas stomlinjer och att ambulans och brandkår ska kunna ta sig fram.

– Då kan man som medborgare helt enkelt uppleva och se att här är det inte skottat, för att vi har prioriterat i en annan ordning.

Ett antal bussar körde fast i snön tidigt i morse och efter det ställdes en stor del av busstrafiken in. Under eftermiddagen har pendeltågen varit minst en halvtimme försenade.

Samtidigt har ett stort antal skolor skickat hem sina elever tidigare och det är i nuläget oklart om vissa av dem kommer att hålla öppet på torsdagen.

”Planera för att åka tidigt”

Inför torsdagen rekommenderar Anders Porelius att stockholmare stannar hemma i den mån det är möjligt.

– Vi har full förståelse för att inte alla kan jobba hemifrån, men de som har den möjligheten bör fundera på det i morgon. Annars bör man planera för att åka så tidigt som möjligt. Det är många som ska vistas i trafiken samtidigt och det är ansträngt.

Det kommer att fortsätta snöa under onsdag eftermiddag och kväll, enligt SMHI. Sedan kommer det lugna ner sig och det kan bli uppehåll över natten.

– Vi får avvakta och se i morgon bitti, säger meteorologen Marcus Sjöstedt.