De kan bli Trumps närmsta krets

1 av 4
NYHETER

Den 20 januari 2017 intar Donald Trump Vita huset.

I nuläget finns inga officiella uppgifter kring vilka som ska ingå i hans innersta krets men enligt källor till NBC News utformades listan i slutspurten av valet.

Och bland namnen finns flera erfarna republikaner.

Det är några av Trumps kampanjrådgivare som läckt uppgifterna om vilka som kan tänkas ingå i Trumps stab av medarbetare när han tillträder sitt presidentämbete nästa år.

Bland namnen finns Rudy Giuliani, tidigare borgmästare i New York, som justtitieminister. Giuliani själv kandiderade till presidentposten 2008, men förlorade i primärvalen.

Som utrikesminister föreslås Newt Gingrich. Gingrich var fram till 1998 kongressledamot och talman i representanthuset och arbetar numera som politisk analytiker på tv-kanalen Fox News.

Sökes: erfarna män

Försvarsminister eller nationell säkerhetsrådgivare kan pensionerade generallöjtnanten Michael Flynn bli. Flynn har även varit generaldirektör för försvarets gemensamma militära underrättelsetjänst.

Flynn, som pensionerades 2014, kan dock endast bli försvarsminister såvida kongressen gör ett undantag då man ska ha varit utanför det militära i sju år för att få inneha posten.

Steve Mnuchin, i dag ekonomichef för Trumps presidentvalskampanj, väntas bli finansminister.

Riskkapitalisten och investeraren Lew Eisenberg spås bli handelsminister och Reince Priebus, ordförande i Republican National Committee, väntas få rollen som stabschef.

Även vicepresidentkandidaten Mike Pence väntas få en viktig roll.

”Måste kunna röra om”

I arbetet med att hitta de perfekta kandidaterna ska man enligt källorna till NBC News vara mycket intresserade av tidigare erfarna medarbetare och även uttryckt att man ”måste hitta balansen mellan någon som vet hur arbetet i Washington fungerar och någon som kan röra om i grytan”.

Enligt kampanjrådgivarna ska dock fokus främst ha varit på att först vinna valet, innan man tillsätter några ministrar.

Trump själv uppges av vidskepliga skäl inte ha deltagit särskilt aktivt i planeringen av potentiella kandidater då det kunnat få ödesdigra konsekvenser för valresultatet.

I ett mejlsvar till NBC News ska dock Trumps presstalesperson, Hope Hicks, ha förnekat att någon av namnen på listan skulle stämma.

Elektorsrösterna är nyckeln – vi förklarar USA:s valsystem

  USA – efter valet