Rekordsnön drar nu vidare norrut

1 av 41
NYHETER

Flera decimeter snö – nytt rekord för november i Stockholmstrakten – orsakar stora problem med igenkorkade vägar och haltande kollektivtrafik.

Nu drar ovädret vidare norrut.

– Just nu ligger det norr om Gävle och berör södra Norrland, säger Elisabeth Saarnak, meteorolog på SMHI.

Stockholmarna vaknade upp till en belägrad stad på onsdagen. Den som hade tänkt att ta sig till jobbet eller skolan befann sig snart i en tuff kamp mot snömassorna.

Totalt föll mellan 30 och 40 centimeter snö, enligt SMHI. Det innebär nytt rekord för november i Stockholm sedan mätningarna började 1905. Den tidigare toppnoteringen på 29 centimeter sattes 1985.

– På morgonen hade det kommit ungefär 21 centimeter. Under dagen har det fallit ytterligare mellan 15 och 20 centimeter. Den officiella mätningen görs först på torsdagsmorgonen, säger Elisabeth Saarnak, meteorolog på SMHI.

Suttit i köer i flera timmar

Motorvägarna och de stora lederna korkades igen av lastbilar som körde fast och personbilar som ännu inte fått på vinterdäcken, enligt Trafikverket. Kaoset har fortsatt hela dygnet.

En del människor satt fast i köer i flera timmar. Bilister och andra hjälpte varandra med mat och andra förnödenheter i de hopplösa köerna. Sent på onsdagskvällen satt många fortfarande fast på lederna in och ut ur Stockholm.

Även kollektivtrafiken har påverkats rejält av snöovädret. De flesta busslinjer ställdes in i Stockholm och det har varit förseningar i tunnel- och pendeltågstrafiken.

Trafikverket kallar situationen för "extrem" och har haft svårt att komma fram för att skotta.

– Våra entreprenörer ska hålla vinterväghållningen från 1 oktober till sista april. Det är vad vi har upphandlat, sen när bilar kör fast då kommer vi inte fram med plogbilarna, säger presskommunikatören Ulrika Karlsson.

Ovädret drar norrut

SL:s entreprenörer planerar att testköra vissa busslinjer under torsdagsmorgonen.

– Det beror på hur snöröjningen lyckas. Vi kompenserar genom att låta tunnebanetrafiken gå hela natten. Den spårbundna trafiken går bra, den har lite störningar men inte i någon större omfattning, säger Fredrik Cavalli Björkman på SL:s pressjour.

Snöovädret drar nu vidare från huvudstaden och norrut i landet.

– Just nu ligger det norr om Gävle och berör södra Norrland. För Stockholms del kommer det att kunna komma någon lättare snöby under natten, men det mesta är över, säger Elisabeth Saarnak.

Klass 1-varning för snöfall

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i länen Dalarna, Gävleborg, Jämtland och Västernorrland. Fram till lunchtid på torsdagen väntas det falla upp till 15 centimeter snö i dessa områden.

– Det är inte riktigt samma mängder som kommit Stockholm, säger Elisabeth Saarnak.

Temperaturerna ligger på någon eller några minusgrader. Snöområdet över södra Norrland vandrar vidare norrut under torsdagen och bortsett från enstaka snöbyar mattas ovädret av därefter.

– En högtrycksrygg växer in över södra delarna av landet under helgen. I de norra delarna av landet blir det mest snöbyar i fjällkedjan. Snön ligger kvar, men det kommer inte så mycket mer, säger Elisabeth Saarnak.

”Jobba hemifrån”

Stockholms stad rekommenderar människor att stanna hemma på torsdagen, om möjligt.

– Vi har full förståelse för att inte alla kan jobba hemifrån, men de som har den möjligheten bör fundera på det i morgon. Annars bör man planera för att åka så tidigt som möjligt. Det är många som ska vistas i trafiken samtidigt och det är ansträngt, säger Anders Porelius, pressansvarig på Trafikkontoret.