Inför hemtjänstprao – för kommunpolitiker

Foto: Björn Larsson Ask/TT
Förslaget syftar till att ge politiker större inblick i hemtjänstens vardag. OBS: Personerna på bilden är inte förtroendevalda politiker.
NYHETER

Nu får politiker i Söderhamn chansen att testa på något nytt – en dag i hemtjänsten. Men kommunstyrelsens ordförande tänker inte testa.

– Rätt skött och för att se hur det fungerar är det ingen dålig idé, men det måste ske med försiktighet, säger Sven-Erik Lindestam (S) till Hela Hälsingland.

Foto: Söderhamns kommun
Kommunstyrelsens ordförande, Sven-Erik Lindestam, kommer inte göra praktik.

Det var tidigare söderhamnsbon Ture Leijner, 85, som lämnade in ett medborgarförslag där han menade att politiker borde testa på livet som hemtjänstanställd.

Ture var dock skeptisk till om förslaget skulle falla i god jord hos de förtroendevalda. Men nu har det röstats igenom av kommunstyrelsen i Söderhamn.

– Det trodde jag inte, men jag tycker verkligen att de behöver ut i verksamheten, säger Ture Leijner till Hela Hälsingland.

Omvårdnadsförvaltningens chef Anna-Karin Eklund är positivt inställd till Tures förslag. Men hon betonar för Hela Hälsingland att det inte kommer ske under någon form av tvång.

Ordföranden säger nej

Det är upp till var och en bland politikerna att avgöra om de vill göra praktik. En som inte är sugen på det är kommunstyrelsens ordförande Sven-Erik Lindestam (S).

– Nej, jag kommer inte göra det. Däremot träffar jag dem i andra sammanhang, och jag har släkt och vänner som jobbar inom hemtjänsten så jag har en bra bild av verksamheten, säger han till Hela Hälsingland.

Sven-Erik Lindestam verkar inte tro att praktiken kommer leda till några omvälvande förändringar, men tror att det kanske kan göra viss nytta ändå.

– För en och annan kan det göra det. Kanske de i nämnden som berörs har största behållningen.