Tre antas döda i stort jordskred

1 av 10
NYHETER

Tre personer saknas och befaras omkomna efter ett stort jordskred i Sørums kommun i Norge.

Raset har gått över länsväg 256, som har stängts av. Sökandet efter kropparna, som fick avbrytas när mörket föll på torsdagen, återupptogs tidigt i morse.

– Vi anser att det inte längre är möjligt att hitta någon vid liv, säger Knut Hammer, polisens insatsledare, till Romerikes Blad.

Larmet om skredet kom klockan 15.55. Polisen utgår nu från att de tre saknade har omkommit. Sökinsatsen, som inriktas på att hitta kropparna, fick avbrytas när mörket föll på torsdagen men återupptogs på fredagsmorgonen.

– I och med att vi inte har gjort några fynd så här långt, letar vi nu efter omkomna personer. Vi anser att det inte längre är möjligt att hitta någon vid liv, säger Knut Hammer, polisens insatsledare, till Romerikes Blad.

De befarat omkomna är tre män från Litauen, 27, 43 och 47 år gamla, som arbetade i området, uppger polisen på fredagsmorgonen.

Polisen jobbar på att kontakta anhöriga.

Tre brandstationer, sjukvårdspersonal och polis har varit på plats. Även specialtränade hundar har använts i sökandet.

Jordskredet har gått i ett område där det tidigare har skett ras, sade Kjetil Mjønrud vid Sørums tekniska avdelning till NRK.

Området är 420 meter brett och 270 meter långt.

Har tillsatt krisledning

Den drabbade kommunen ligger i Akershus län norr om Oslo. Kommunen har tillsatt en krisledning, som innebär att den politiska och administrativa ledningen samlas för att orientera sig om katastrofen.

Det pågick grävarbeten i området när jordskredet inträffade. Sex arbetare befann sig där vid tillfället.

– Tre av dem evakuerade sig själva och tre saknas. En traktor har också försvunnit i massorna. Vi har sökt med ambulanshelikopter och en Sea King-helikopter, sa Knut Hammer tidigare.

Lindrigt skadad

En av arbetarna skadades lindrigt av ett träd.

Marken bedöms som instabil och riskerna för nya ras är för stora för att fortsätta arbetet i mörkret, rapporterade Verdens Gang på torsdagen.

Polisen förhör de tre överlevande personerna för att ta reda på vad som hände i samband med raset.

  Vädrets makter