Flygförbud och extra bevakning kring Trump Tower

1 av 2
NYHETER

NEW YORK Trump Tower väntas bli republikanernas sambandscentral i väntan på Donald Trumps övertagande av presidentposten.

Nu införs flygförbud över hans eget landmärke på Manhattan.

Nere på gatan samarbetar Secret Service och New York-polisen för att hålla de vilda protesterna i schack.

Redan i onsdags var det oroligt vid Trump Tower på centrala Manhatta i New York, då tusentals människor slutit upp i protester mot den nyvalde presidenten. Ett 60-tal personer greps under kvällen efter att ha tagit sig förbi polisens avspärrningar eller vägrat lyda deras uppmaningar.

Under torsdagen fortsatte demonstranter, turister och ett stort antal journalister att avlösa varandra i en strid ström utanför skyskrapan, som blivit Donald Trumps signaturbyggnad.

Trump Tower sambandscentral

Maktskiftet sker först den 21 januari nästa år och tills dess tros Trump Tower bli sambandscentralen för republikanernas förberedelser inför Trumps övertagande av presidentposten, rapporterar NBC New York. Och protesterna förmodas hålla i sig.

Från och med i onsdags reglerar kravallstaket hur människor får röra sig runt Trumptornet, och biltrafiken har letts om till och från. New York-polisen räknar med månader av extra bemanning runt skyskrapan och samarbetar med Secret Service för att hålla platsen säkrad.

Ett tillfälligt flygförbud har införts över centrala Manhattan och delar av västra Queens och Brooklyn. Det innebär att inga helikoptrar eller flygplan som inte används i sjukvårdssyfte eller som har en destination inom området får cirkulera i luftrummet enligt NBC New York.

Flygförbudet väntas upphöra den 21 januari - samma dag som Trump ska avlägga presidenteden och officiellt ta över efter Barack Obama.

"Det här ska inte få tysta oss"

Under torsdagens protester hölls plakat och skyltar med Trump-kritiska budskap upp i folkmassan, och några skanderade ”Pussy Grabs Back”, en protest mot Donald Trumps tidigare sexistiska uttalanden.

- Om han säger så om oss så slår vi tillbaka, säger Leanne Alexander som tillsammans med sina vänner Gaby Dizon och Zeyna Cisse tagit ledigt från jobbet för att uttrycka sin åsikt om USA:s nya president.

- Vi vill stå upp vår yttrandefrihet, säger Leanne Alexander och fortsätter:

- Jag förstår att det var ett demokratiskt val, men utgången är inte tillfredsställande för någon, inte ens de som röstade på honom.

Samtidigt tillbringade Donald Trump själv torsdagen i Washington DC där han träffade sin företrädare, Barack Obama, i Vita huset.

- De sista åtta åren ska inte få ha passerat i onödan. Obama förde med sig värdighet. Det här ska inte få tysta oss, det är därför vi är här i dag, säger Gaby Dizon utanför Trump Tower.